ESC 2011 – Düsseldorf

Alla Lufthansas plan var dekorerade med Eurovisions logo.
Lufthansas plan var dekorerat med Eurovisions logo.

Det kom ett mail till flygstolen från presskontoret på Lufthansa. Som officiell airline för Eurovision Song Contest 2011 ville de höra om vi, som både säljer deras produkt och bloggar kunde tänka sig att resa till Tyskland och se Eurovisionfinalen?

Klart vi ville göra det! Jag är en stor musikälskare även om just Eurovision och Melodifestivalen är något jag sällan ser, Linda är mer intresserad och eftersom hon själv sjunger både på kontoret … och i kör, så såg vi fram emot att se finalen på plats. Vi var de enda som var inbjudna från Sverige, men på plats träffade vi flera andra från Spanien, Frankrike, Italien, Ryssland, Rumänien och Ungern som även de jobbar mycket med sociala medier som skribenter och journalister och var inbjudna av Lufthansa.

Musicloving bloggers and journalists from Europe!
Musiclovers! Bloggare och journalister från Europa var inbjuda av Lufthansa. Foto: Madeleine

Tävlingen ägde rum på Fortuna Düsseldorf’s arena, en fotbollsarena med kapacitet för 54,400 åskådare. Dock hade man byggt om för att få plats med både teknik och scener så det var inte lika många åskådare på plats den här dagen, men oj så mycket folk! Utanför samlades die-hard fans, pressfolk, nyfikna och förväntansfulla. Korv och öl såldes liksom godis och minnessaker. Stämningen var hög och arenan minst sagt imponerande. Se mitt videoklipp här minuterna innan sändning.

Fortuna Düsseldorf Arena hade blivit "pimpad" för kvällen. Foto: Privat
Fortuna Düsseldorf Arena hade blivit "pimpad" för kvällen. Foto: Madeleine
MIn biljett - det är inte billigt att gå på festival. 189 Euro. Tack Lufthansa! Foto: privat
Det är inte billigt att gå på festival. 189 Euro. Tack Lufthansa! Foto: Madeleine
Snygg svensk flagga i den tyska kostymen. Foto: Privat
Snygg svensk flagga i den tyska kostymen. Foto: Madeleine
Gott om svenska fans på plats. Här hittade Linda en superfan! Foto: Privat
Nej, det är varken hockey eller fotboll. Det är ESC! Linda med ett av många svenska fans. Foto: Madeleine
Gott om engelska fans på plats. Foto: Privat
Gott om engelska fans på plats. Foto: Madeleine
Vem minns inte bidraget från Ukraine med discokulan? Foto: Privat
Vem minns inte bidraget från Ukraina med discostjärnan? Foto: Madeleine
Eric Saade backstage innan det är dags. Foto: Glen Webb EBU
Eric Saade backstage innan det är dags. Foto: Glen Webb EBU

Scenen var mäktig med sin grafik och ljusshow. Det var så klart en helt annan upplevelse att se det här på plats än hemma framför tv:n. Det blev ju dessutom riktigt spännande med omröstningen där Sverige låg bra till och såg ut att kunna vinna. Även om Sveriges bidrag inte är något jag lyssnar på i bilen så tycker jag att Saade var väldigt professionell! Vi har ju träffat på honom förut, han bjuder på sig själv samtidigt som han tar för sig och inte är någon push-over. Good for you.

Ungerns bidrag påminde mig om Celine Dion. Foto: Privat
Finalisten från Ungerska X-Factor, Kati Wolf, påminde mig lite om Celine Dion. Foto: Madeleine
Vinnarna Ell/Nikki från Azerbaijan. Foto: Alain Douit & Peter Van Den Berghe
Vinnarna Ell/Nikki från Azerbaijan. Foto: Alain Douit & Peter Van Den Berghe
Vinnarna på scen. Foto: Privat
Vinnarna på scen. Foto: Madeleine

Omröstningen brukar vara seg, eftersom den tar sådan tid, men nu var det riktigt spännande. Danny som meddelade de svenska rösterna fick ett stort sus att gå genom publiken. Vi hörde flera kommentarer runt omkring oss att Fy sjutton vad svenskarna är snygga, både Saade och Danny. T.o.m. på flygplatsen när jag köpte med mig lite choklad hem till sonen, kunde inte kassörskan hålla tillbaka när hon hörde att vi var svenskar: Min dotter avguuudar Saade! Haha, kul!

När man blir inbjuden på ett sådant här arrangemang känns det både ofint och otacksamt att klaga. Vi försökte att både twittra och skriva på Facebook men det var nästan omöjligt att komma ut på nätet. Berodde antagligen på att 35 000 andra försökte samma sak. Samtidigt. Därför var det synd tyckte jag att man inte från Lufthansas håll sett till att vi inbjudna hade nät på våra hotellrum. Bjuder man in folk som publicerar texter på nätet är det lite svårt utan just … nät ;)

Min goodiebag från Lufthansa kan bli din. Foto: Privat
Min goodiebag från Lufthansa kan bli din. Foto: Privat

På hemresan till Köpenhamn delade vi flyg med hela den danska delegationen, artisterna och pressfolk. Kaptenen på vårt SAS plan talade om både Sveriges och Danmarks fina placeringar i högtalarna vilket fick alla på att jubla och applådera. Visst är det så att musik förenar oss människor!

Avslutningsvis – jag fick en liten påse från Lufthansa med en uppblåsbar Eurovisionperuk (du ser den på påsen) och en uppblåsbar Eurovisionmikrofon, en spritpenna att skriva med på dem, klistermärken samt en liten badge. Om du är en die-hard fan, får du gärna skriva några rader om dig själv och varför du älskar Eurovision i ett mail till mig på madeleine@flygstolen.se så skickar jag påsen till dig som har en skön motiviering! Ska vi säga senast i morgon tisdag kl. 17. Hoppas din majvecka blir toppen!

// Madeleine

 

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Tips på hotell i London

London är alltid aktuellt oavsett årstid. Här finns alltid något att se,...
Läs mer

4 Comments

  • Men vilket härligt äventyr! Roligt att se fansen ockå; annars ser man ju bara idolerna! :)

  • Åh,så kul ! Ni måste haft !
    Jag blir så avundsjuk,jag blir så avundsjuk !

  • Hi Madeleine
    It was a pleasure to meet you. Your article sounds nice but I need the translator ;).

    See you in Bakú ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *