Malev Hungarian Airlines

Malev Hungarian Airlines

Vi fortsätter att testa olika flygbolag, den här helgen har vi varit i Budapest och rest med Malev Hungarian Airlines. När vi testar flygbolagens produkter är det viktigt för oss att du som läsare känner till att vi sätter precis de betyg vi tycker att flygbolagen förtjänar, varken mer eller mindre. Här förekommer inga dolda rävspel eller tjänster och gentjänster. Kort sagt, vi förmedlar vår upplevelse som förhoppningsvis kan ge dig bra och vettig info.

Malév är Ungerns största flygbolag. Man har huvudkontor i Budapest och utgår från Budapest Ferihegy International Airport när man flyger till 50 städer och 34 länder. Man har funnits i över 60 år och har bl.a vunnit pris för sin fina service. Flygbolaget är ett av de ledande i östra centraleuropa. 18 st Next-Generation Boeing 737 plan utgör kärnan i Malevs flotta. Tack vare dem kan Málev erbjuda bra priser och standard.

Vi var fem personer från flygstolen som reste med Málev en förmiddag från Köpenhamn. Vi flög i ekonomiklass med ett plan av typen Boeing 737-700 som tar 121 passagerare. Jag hamnade brevid 16-årige Mirza Halvadzic som skulle med MFF till Ungern för att spela Nike Premier Cup. Såg på nätet senare att Mirza gjorde mål. Fett! Känner på mig att vi kommer se den här killen i svenska landslaget framöver.

Bra med utrymme hos Malev. Här fotbollsspelaren Mirzas vältränade ben. Foto: Madeleine
Bra med utrymme hos Malev. Här fotbollsspelaren Mirzas vältränade ben. Foto: Madeleine
Ost eller skinka? Bara att välja, kostade ingenting. Foto: Madeleine
Ost eller skinka? Bara att välja, kostade ingenting. Foto: Madeleine
Bara att välja dryck. Nice! Foto: Madeleine
Bara att välja dryck. Nice! Foto: Madeleine

Flygresan från Köpenhamn till Budapest skulle bara ta drygt 2 timmar. Vi blev serverade både smörgås och dryck utan kostnad. Trevligt. Jag nöjde mig med vatten men det fanns självklart både läsk, juice, vin och annat att välja mellan. Många flygbolag tar betalt för servering ombord, jag tycker att det är skönt när det ingår. Det är inte alltid man hunnit växla eller så ligger väskan med plånbok uppe i förvaringsutrymmet.

HUF - Hungarian forint
HUF – Hungarian forint. Foto: Madeleine

När vi ändå kom in på ämnet pengar, kan jag berätta att i Ungern använder man valutan forint. Någon i vårt sällskap hade av sin bank (!) fått veta att det är euro som gäller i Ungern, men det stämmer alltså inte. Precis vid bagagebältet när man landat står en bankomat så det är enkelt att ta ut pengar med kort, om du har glömt eller som i mitt fall, inte hunnit med.

Flygplatsen i Budapest var fin, men det ser du egentligen först när du ska resa hem igen och har gått in på området för resenärer. Den är inte så stor när du landar men allt du behöver finns här, bankomat, toaletter och fik. Enklast att ta sig till stan är med taxi, vi rekommenderar Fö Taxi, som betyder folkets taxi. Fast pris och pålitlig service. Det kostar ungefär 120-160 kr att ta 3 passagerare till stan som ligger ca 25 km bort. Skönt att slippa åka långt!

Säkerhetskontrollen här när vi skulle resa hem var noggrann. Förutom bälte och jacka som man är van att ta av, skulle även klocka och skor läggas i lådan för röntgen. Bra! Jag gillar när det känns tryggt.

Budapest International Airport. Foto: Madeleine
Budapest International Airport. Foto: Madeleine
Shopping och promotion av bilar. Foto: Madeleine
Shopping och promotion av bilar. Foto: Madeleine
Tokaj - Tokajer är vin från vindistriktet Tokaj-Hegyalja. Ädelsöta viner som är kända sedan 1500-talet! Fin gåva att köpa med hem. Foto: Madeleine
Tokajer är vin från vindistriktet Tokaj-Hegyalja. Ädelsöta viner som är kända sedan 1500-talet! Fin gåva att köpa med hem. Foto: Madeleine
Unikum - Dricks som en digestive, shot eller aperitif med is i. En ungersk bitter. Foto: Madeleine
Unicum – dricks som en digestive, shot eller aperitif med is i. En ungersk bitter. Foto: Madeleine
Parfym, ungersk smarrig marsipan eller solglasögon? Här fanns allt för den köpsugne. Foto: Madeleine
Parfym, ungersk smarrig marsipan eller solglasögon? Här fanns det mesta för den köpsugne. Foto: Madeleine

Våra flyg kom och avgick i tid. Servicen var bra, personalen glad och trevlig så jag ger Málev en stark 3:a i betyg. Du undrar kanske vad som krävs för en 4:a och en 5:a? En femma är en extremt hög nivå som t.ex Qatar håller med tv-skärmar i alla säten och kända kockar bakom menyn. Betyg fyra kräver även den något extra ordinärt som exempelvis internet ombord. Med andra ord är betyg 3 plus bra och därmed ett flygbolag vi rekommenderar.

Under de närmaste dagarna kommer jag berätta om Budapest och vad vi fick vara med om där. Hoppas du hänger med!

// Madeleine
Kommentar: Idag den 3 februari 2012 gick Malev ut med beskedet kl. 06 i morse att man upphör med all trafik pga ekonomiska problem. Med andra ord har flygbolaget satts i konkurs.

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Resetävlingar hos flygstolen

I tisdags frågade jag er läsare via Facebook, om ni hade några...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *