Shopping i Budapest

Budapest - vacker stad med mycket att erbjuda. Foton: Madeleine
Budapest - vacker stad med mycket att erbjuda. Foton: Madeleine

Jag måste erkänna att jag visste inte mycket om Budapest när det blev bestämt att vi skulle resa till Ungern. Jag hade lite förutfattade meningar om att det skulle vara en ganska grå och mörk stad. Kunde inte haft mer fel! Budapest är till ytan tre gånger större än Prag. Här bor drygt två miljoner människor i en stad som känns trygg, ljus och öppen. Myndigheterna har bestämt att man inte vill ha några skyskrapor så stadens siluett är jämn och enkel att överblicka. Budapest delas i två delar av floden Donau. Den ena sidan kallas Buda och den andra Pest. Vi kommer att besöka båda sidorna samt den fina Margaretaön som ligger mitt i floden.

Efter en kort flygresa med Málev Hungarian Airlines och en taxitur på ca 20 minuter anlände vi till en härlig stad med en hel del grönska. Solen sken och det var angenäma 23 grader varmt. Fram med shorts och t-shirt sedan begav vi oss ut på upptäcktsfärd. De närmaste dagarna tänker jag berätta om både sevärdheter, termalbad, mat och annat trevligt. Eftersom många av er läsare är nyfikna på shopping börjar jag i den änden.

Valutan i Ungern heter forint, en krona ger dig ca 28 forint. Priserna är lägre än hemma, här äter och dricker du gott till en kostnad som är ca 40% lägre än andra storstäder såsom London, Paris eller Prag. Sounds good! Någonting som vi märkte ganska snart var att så gott som alla talar engelska om du behöver fråga dig fram. Alla var vänliga och hjälpsamma till skillnad från andra länder där det kan ibland vara svårt att göra sig förstådd eller få lite assistans.

Bokhandelskedjan Alexandras palatsliknande butik på Andrássy utca 39. Foton: Madeleine
Bokhandelskedjan Alexandras palatsliknande butik på Andrássy utca 39. Foton: Madeleine

Tycker du om böcker, gott vin och att sitta ner och ta en fika i en fantastisk miljö? Alexandra Book CaféAndrássy utca 39 är en härlig bokhandel med vinbutik och böcker i nedre plan, böcker och läshörnor på andra våningen och ett café högst upp där taket är som i en katedral, rikt dekorerat och högt. Här kan du äta en stor bit tårta eller bakelse med mousserande vin till för endast 50 kr! Här finns även en flygel och en liten scen där det framförs texter och musik.

Den stora saluhallen vid Donau. Foton: Madeleine
Den stora saluhallen vid Donau. Foton: Madeleine

Nere vid floden på Vámház körút ligger en stor saluhall, det finns flera mindre i stan bl.a vid Klauzáltorget och Hold utca, för dig som absolut vill undvika andra turister. Saluhallen är vacker och påminner om en stor fransk järnvägsstation då den är byggd på samma vis med glas och stål. Att den känns Paris är inte så konstigt egentligen eftersom byggnaden ritades av Eiffel som även konstruerade ett visst känt torn … Här inne finns ett stort utbud av ungerska råvaror, mat och kryddor. Vi köpte bl.a saffran som är billigt här, solmogna jordgubbar som färdkost och kryddor att ta med hem. Här kan du även köpa prisvärd gås- och andlever, kokböcker och den kända paprikan.

Tycker du om shoppingcenter så erbjuder Budapest flera som även har öppet på söndagarna, bl.a:

West End ligger på Pestsidan vid Nyugati järnvägstation. Här finns över 400 butiker, 70 restauranger och bio. Öppet mån-lör 10-21, sön 10-18.
Mammut ligger på Budasidan på Lövöház utca 2-6 . Över 300 butiker, 30 restauranger och flera musikklubbar. Öppet varje dag 8-23, butiker öppna 10-21.
Mom Park, Alkotás u. 53, på Budasidan. 180 butiker, 10 restauranger och ett stort biocenter med 2400 sittplatser. Öppet varje dag 8-23, butiker öppna 10-21.

Som du ser på mina bilder är Budapest mysigt att gå och strosa i. Det finns massor av shopping oavsett om du är ute efter gamla vinylskivor, designprylar, skor eller bara vill sitta ner, koppla av med ett glas gott och titta på folk. Den här staden tyckte jag om! I morgon besöker vi termalbaden och tittar in i en välgörande saltgrotta!

// Madeleine

Gott om butiker och mysiga uteserveringar. Foton: Madeleleine
Gott om butiker och mysiga uteserveringar. Foton: Madeleleine
Stora butikskedjor såsom Mango, Zara och Bershka finns på plats. Foton: Madeleine
Stora butikskedjor såsom spanska Mango, Zara och Bershka finns på plats. Foton: Madeleine
Design och modern konst på Magma Art Gallery på Petofi Sandor. Foton: Madeleine
Design och modern konst på Magma Art Gallery på Petofi Sandor. Foton: Madeleine
Inne på Sugar kunde man köpa godis, bakelser, glass eller ta en fika. Mums! Foton: Madeleine
Inne på Sugar kunde man köpa godis, bakelser, glass eller ta en fika. Macarons kostade ca 6 kr styck. Mums! Foton: Madeleine
Lyxmärken på Andrássy och blomsterbutik på Váci. Foton: Madeleine
Lyxmärken som Armani och Dolce Gabbana ligger på Andrássy, blomsterbutiken hittar du på Váci. Foton: Madeleine
Skrivet av
Mer från Flygstolen

Seychellerna

Om du önskar dig vila från Sverige, om du vill ha vita,...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *