Termalbad i Budapest

Lummigt och grönt på Margaretaön. Foto: Madeleine
Lummigt och grönt på Margaretaön. Foto: Madeleine

Ungern är känt för sina termalbad och termalvatten. Här bryter nämligen nämligen sk termalvatten fram ur varma källor. Budapest är den enda staden i världen som har mer än 100 termalkällor. I årtusenden har människor använt vattnet till att bota sjuka genom bad, men även genom att dricka vattnet som är rikt på svavel och mineraler. Ända sedan romarnas tid har människor rest hit för att bada och därför har staden en profil som Europas “spahuvudstad” där många hotell erbjuder olika typer av badterapier men även massage, bastubad, saltgrottor och skönhetsbehandlingar.

Vissa pooler håller en temperatur på 38 grader och har därför en tidsgräns hur länge du får vara i vattnet. Avgiften för baden brukar baseras på maxgränsen. Vissa av de äldre baden har öppet enbart för damer vissa dagar och för herrar andra dagar. På de flesta hotell som har eget bad, brukar det inte kosta extra att bada.

Termalbad inne på Danubis Hotel på Margaretaön. Foto: Madeleine
Termalbad inne på Danubis Grand Hotel på Margaretaön. Foto: Madeleine

Vi åkte spårvagn för att sedan promenera ut till Margaretaön, eller Margitsziget på ungerska. Det är en 2,5 km ö som ligger mellan stadsdelarna Buda och Pest i floden Donau. Ön består mestadels av ett grönområde, lite som Djurgården i Stockholm, där man promenerar, joggar eller besöker ett litet minizoo där man har både lurviga höns och rovfåglar.

Vid öns ände ligger två hotell som hör ihop, det ena är från slutet av 1800-talet och det andra en betydligt yngre byggnad. Danubius Grand Hotel Margitsziget erbjuder förutom termalbad, även plastikkirurgi, tandvård och en ögonlaserklinik. Här fick vi se saltgrottan, smaka termalvatten (blä, det smakade gammalt ägg så jag fick påminna mig själv om att det här är nyttigt) och se olika typer av hotellrum. Massor av gäster gick runt i stora vita morgonrockar och vi fick höra att oftast stannar man i morgonrocken hela vistelsen och bara glider ut och in i en massa behandlingsrum och kopplar av. Låter som en stressfri dröm! Men om man trots det vill röra på sig, kunde man hyra cykel eller delta i något av alla fitnesspass, zumba och yoga som erbjuds.

Saltgrottan på Danubis Hotel Helia. Jag gillade verkligen den här! Foton: Madeleine
Saltgrottan på Danubis Hotel Helia. Som att vara Piff och Puff inne i Musses julgran. Foton: Madeleine

Saltgrottan som jag nämnde ovan är ett rum där temperaturen ligger på ca 18 grader. Invändigt är rummet klätt i salt, en modern ersättning för de saltgruvor som förr användes för att behandla lungsjukdomar. Här ligger man inrullad i en filt och myser i 45 minuter medan man hör ljud från naturen och andas in den härliga luften. Det sägs vara bra både mot högt blodtryck och astma. Mysigt där inne var det i alla fall. Som att vara Piff och Puff inne i Musse Piggs julgran, med de färgade lamporna och det droppstensformade taket. Gillas!

Gellertbadet. Foto: Svein- Magne Tunli
Gellertbadet. Foto: Svein- Magne Tunli

Det berömda Hotell Gellért Kelenhegyi út 4, byggdes i början av 1900-talet. Här finns 13 olika pooler både inom- och utomhus. Här tyckte jag att man såg tidens tand i den pampiga Art Nouveau byggnaden. Vår trevlige guide från Ungerska Turistbyrån, Max Hinnerud, berättade att hotellet har en ägare medan den ungerska staten äger badet. Självklart kan det då uppstå skillnader i hur man tar hand byggnaderna och hur ekonomin ser ut. Men vem bryr sig så mycket om byggnader hit och dit när man kan ligga och plaska i välgörande termalvatten?

Szechenyibadet - Europas största termalbad. Foto: www.gotohungary.co.uk
Szechenyibadet - Europas största termalbad. Foto: www.gotohungary.co.uk

SzéchenyibadetÁllatkerti krt. 11,  är en av Europas största spa-anläggningar med 18 simbassänger och termalbad såväl inom- som utomhus. Här har man även mycket hett vatten som lämpar sig för utomhusbad under vintern. Slutligen, om du vill åka till Budapest för att festa, dansa till house och ravemusik, se kända dj´s, dansare, luftakrobater och vattenakrobatik, då är Cinetrip något för dig! Cinetrip är ett festkoncept som började på Rudasbadet i en av de antika hallarna som är mer än 600 år gammal. Via länken kan du se deras kalender och vad som är på gång framöver.

Cinetrip - ett partykoncept där man bjuder på ljud och ljusupplevelser i udda miljöer. Foto: http://www.cinetrip.hu
Cinetrip - ett partykoncept där man bjuder på ljud och ljusupplevelser i udda miljöer. Foto: www.cinetrip.hu

Vad kostar det då att mysa på det här viset? Om du inte är hotellgäst och besöker badet för en dag ligger avgiften på ca 100 kr, annars brukar själva badet ingå. En 15 minuters torrmassage kostar ca 100 kr, en anti-cellulite behandling ca 160 kr eller 750 kr för 5 behandlingar. En lyxig 50 minuters massage ligger på ca 350 kr och ett aromabad kostar ca 150 kr. Med andra ord kan man unna sig både en och två behandlingar.

Nu lämnar jag bad och spa i Budapest för att återkomma med några av stadens sevärdheter i morgon. Tills dess, allt gott!

// Madeleine

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Fototävling – bidrag

Här kommer vi flera gånger dagligen lägga till alla de bilder som...
Läs mer

2 Comments

  • Budapest har aldrig ens varit i nrheten av att finnas på min önskelista över resmål, men nu är jag riktigt sugen! :)

  • Jag hade heller aldrig tänkt Budapest, men vilken vacker och trevlig stad! Åker gärna tillbaka. Dessutom mycket billigare än alla andra storstäder, inte helt fel ;) // Madeleine – Flygstolen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *