Mycket att se i Budapest

En tårpil med graverade silverblad. Vackert minnesmärke i Budapest. Foto: Madeleine
En tårpil med graverade silverblad. Vackert minnesmärke i Budapest. Foto: Madeleine

Jag har tidigare skrivit om Málev, det ungerska flygbolaget som vi reste med, om shoppingen och om de fina termalbaden. Idag tänkte jag visa lite bilder och berätta om några sevärdheter i stan. I Budapest ligger världens nästa största synagoga, efter den i New York. Här inne på en gård står ett vackert minnesmärke över de 485 000 judiska människor som förintades under andra världskriget. Minnesmärket är ett träd, en tårpil där de silvriga bladen är graverade med 485 000 namn. Det här trädet gick verkligen rätt in i hjärtat på mig. Bara en vecka tidigare såg jag filmen Pojken i randig pyjamas, med min son. En film om vänskap över gränser men också om människans dårskaper. Det är en sådan där film som dröjer sig kvar i tanken. En viktig film tycker jag.

Liten innergård med både fik och butiker. Mysigt. Foto: Madeleine
Liten innergård med både fik och butiker. Mysigt. Foto: Madeleine

Budapest är en vacker stad. Många äldre byggnader samtidigt som man här och var har sprängt in ett modernt hus med glasfasader. Det fungerar faktiskt. Många innegårdar är öppna med butiker och små restauranger. Fiffigt eftersom de skänker både svalka när det är varmt och skyddar mot kyla och vind när det är vinter.

Mattiaskyrkan med omnejd. Foto: Madeleine
Mattiaskyrkan med omnejd. Foto: Madeleine

På Budasidan av staden som är den som är kuperad ligger den gamla staden med sitt riktmärke Mattiaskyrkan. Den här kyrkan har en lång historia och har funnits här i över tusen år. Tornet är vackert utsmyckat och keramiktaket fint färgsatt. Här hålls både mässor och konserter, det finns även ett museum som visar flera intressanta föremål, bl.a. från kröningen av Kung S:t Stefan på 1000-talet.

Fiskarbastionen - som ett sagoslott. Foto: Madeleine
Fiskarbastionen - som ett sagoslott. Foto: Madeleine

Fiskarbastionen eller Halászbástya är en av Budapests mest välkända byggnader. Den har fått sitt namn efter det skrå, fiskarna, som hade till uppgift att skydda just den här delen av staden från angrepp. Bastionen har en terrass med en enorm utsikt över staden. Fantastiskt vackert. Sedan gjorde det inte saken sämre att vår guide Max Hinnerud från Ungerska Turistbyrån bokat bord på restaurangen här, där vi åt en fantastiskt god lunch och kände oss nästan som kungligheter där vi blickade ut över staden. Om du jobbar på ett företag och planerar en resa till Ungern, kontakta deras turistbyrå. De har väldigt bra material om staden som är lättläst och uppdaterat och ger dig de absoluta topptipsen!

Fantastisk utsikt från Fiskarbastionen. Där nere ser du det pampiga Parlamentet. Foto: Madeleine
Fantastisk utsikt från Fiskarbastionen. Där nere ser du det pampiga Parlamentet. Foto: Madeleine

Det är enkelt att ta sig runt i Budapest, det finns både spårvagn, tunnelbana och rälsbussar. Dessutom finns en fin gammal bergbana lik den som finns på Skansen i Stockholm som vi tog för att åka ner för berget där vi nyss njutit av utsikten.

Wii! Ner för backen med bergbanan mot Donau där nere. Foto: Madeleine
Wii! Ner för backen med bergbanan mot Donau där nere. Foto: Madeleine
Parlamentet i Budapest. Foto: Madeleine
Parlamentet i Budapest. Foto: Madeleine

Floden Donau, ja, vad kan man säga. Hur mytomspunnen och pampig kan en flod vara? Nästan 300 mil lång och flyter genom eller utgör gräns i tio länder. Här hade Max ordnat med en överraskning! Längs kajen låg en motorbåt med två besättningsmän (oj, så snygga de är ungrarna) som skulle ta oss förbi det imponerade Parlamentet. Parlamentet som började byggas 1885, har en likhet med det i London. 691 rum, 268 m långt, 118 m brett och 96 m högt. Mer än 40 kg 22-karats guld har använt till dekorationer invändigt.

När jag satt här på båten och kände vinden genom mitt hår, tänkte jag på hur fel jag haft om Budapest. Det här var ju inte alls en grå dyster stad som jag lite fördomsfullt trott. Åker mer än gärna hit igen! Har du frågor om Budapest är det bara att kommentera eller mejla!  Önskar dig en toppenhelg!

// Madeleine

 

 

 

Skrivet av
Mer från Flygstolen

18 skäl att gilla flygstolen.se

Vi gillar våra kunder, våra vänner på Facebook och våra followers på...
Läs mer

1 Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *