Isle of Arran, Islay och Jura

Den här resan startade med att vi samlades i Ardrossan, då ett gäng flög från Amsterdam där vi hade varit på fotbollslandskamp och resten kom direkt från SverigeArdrossan är en liten hamnstad på Skottlands västkust, ca en timme väster om Glasgow. Vi bodde där en natt för att ta första färjan till ön Arran. Arran är en rätt så cool liten ö som inte många åker till, de flesta åker direkt till Islay och dit ska även vi fast via en mer annorlunda väg.

Framme på Arran, vi körde runt ön på ett par timmar med några fotostop, lunch på Arran destilleriet, whiskyprovning för de som inte körde bil och vidare till fastlandet igen med färjan Lochranza-Claonaig där vi såg bl.a. delfiner!

Vidare mot staden Campbeltown för ett besök på Springbank Distillery. På 1920 talet fanns det 32 destillerier i Campbeltown men bara två finns kvar, Glen Scotia och Springbank som är Skottlands enda destilleri som gör whisky från start till flaska på ett ställe. Springbank hade en väldigt trevlig whiskyprovning måste tilläggas. Vidare mot middag och övernattning i den lilla fiskebyn Tarbert, vi bodde på Anchor Hotel som var helt ok.

Tidig morgon för färja Ardrossan-Brodick Foto: Kimmo
Lochranza castle Isle of Arran Foto: Kimmo
CalMac ferry Foto: Kimmo
Whiskyprovning på Springbank Foto: Kimmo
Tarbert Foto: Kimmo

Tidig morgon igen för färja till Isle of Islay som var det stora målet med denna resa. Färjan från Kennacraig till Port Ellen tar ca 2-2,5 timmar beroende på väder o vind.

Isle of Islay, whiskyälskarnas drömresmål med 8 destillerier och vi besökte självklart alla: Ardbeg, Lagavulin, Laphroaig, Bowmore, Caol ila, Bunnahabhain, Bruichladdich och det nystartade Kilchoman. Det finns även ett nerlagt destilleri, Port Ellen som det fortfarande går att få tag på flaskor ifrån. Jag vet inte vad man ska till Islay att göra om man inte åker dit för whisky, skulle vara för naturen iof.

Lochside hotell i Bowmore bodde vi på där vi även åt en superb middag och natten avslutades med att några av oss fortsatte till “byns” enda uteställe som jag inte vet namnet på, men iaf så när vi gick in där var det den där hela stället stannar, “musiken tystnar och alla tittar på oss känslan” men det var riktigt kul!

Byn Bowmore är öns huvudstad som inte är stor men den har ett destilleri, några hotell och en rund kyrka, rund för att djävulen inte ska ha några hörn att gömma sig bakom. Dag tre började med en tripp till ön Jura som bara ligger ca fem minuter med en liten färja från Port Askaig, vi skulle såklart på whiskyprovning men destilleriet var stängt så det blev en massa fotande, en fika på Jura hotell som var helt öde och tillbaka till Islay. Jura betyder hjortGaeliska, det finns ca 6000 av dem på ön och endast ca 200 människor. Vill man ta det riktigt lugnt, då är Jura the place to be.

Några snabba destilleribesök innan trevlig lunch på stranden i Port Ellen och färjan vidare till fastlandet och den ca tre timmar långa bilfärden till Glasgow där vi tillbringade sista kvällen, rätt så utmattade blev det en tidig kväll på The Victorian House Hotel. Hotellfrukost, bil till Edinburgh, flygplats och hemfärd.

Port Ellen Foto: Kimmo
Lagavulin Destilleriet Foto: Kimmo
Paps of Jura Foto: Kimmo
Vägen på Jura, inte helt lätt att mötas på. Foto: Kimmo
Bunnahabhain destilleriet Foto: Kimmo
Bowmore Foto: Kimmo

Jag rekommenderar helt klart öluffning, en annorlunda upplevelse. Det var slutet på ännu en resa genom en del av Skottland, tre öar och tio whisky destillerier. Stort tack till mina WSOE vänner .. Tagge, PB, Sörta, Lövas, Fido, Ola och Peter.

Slainte//Kimmo

 

 

 

 

 

Skrivet av
Mer från Kimmo

New York, den andra dagen

Dag två på vår resa till New York började med frukost på...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *