Vi reser med Lufthansa

Vi flyger med Lufthansa. Foto: Madeleine
Vi flyger med Lufthansa. Foto: Madeleine

Eftersom vi säljer resor, testar vi självklart produkterna som flygbolagen erbjuder. Om du vill läsa tidigare recensioner av flygbolag, hittar du dessa här. Den här helgen skulle vi resa med Lufthansa från Budapest i Ungern till München och därefter vidare med inrikesflyg till Düsseldorf.

Lufthansa är ett av världens största flygbolag med sitt säte i Köln. Bolaget bildades redan 1926. Man är ett av fem flygbolag som bildade Star Alliance, som är världens största globala allians av flygbolag i vilken bl.a. SAS, Thai Airways och United Airlines ingår. Fördelen för dig som kund när ett flygbolag ingår i en allians är flera. Man har gemensamma bonusprogram, tidtabeller som underlättar byten, gemensamma erbjudanden och tillgång till varandras lounger. Andra stora allianser är Sky Team och Oneworld.

Benen fick plats utan att trängas. Jag är 173 cm lång med lite klack på skorna. Foto: Madeleine
Benen fick plats utan att trängas. Jag är 173 cm lång och hade lite klack på skorna. Foto: Madeleine
Gott med kallt att dricka när det är turbulens. Foto: Madeleine
Gott med kallt att dricka när det är turbulens. Foto: Madeleine
Smörgås med krämig ost utan konstnad. Inte så dumt. Foto: Madeleine
Smörgås med krämig ost utan kostnad. Inte så dumt. Foto: Madeleine

Det första planet vi skulle flyga med, var en Airbus A 340-600. Det är ett långt plan med fyra jetmotorer som har en kapacitet att ta 375 passagerare. Planet var i tid och lyfte enligt tidtabell. Ombord fick man en smörgås och dryck därtill, vilket jag tycker är trevligt istället för att rota upp plånbok och rätt valuta när man är på resande fot. Flygturen tog drygt en timme. Det var ganska bra med turbulens pga av ett stort åskoväder i den tyska luften. Jag är inget fan av turbulens, blir lätt illamående, förstår mig inte på de som kan läsa tidning när de sitter i bil, jag kan knappt avvika med blicken från vägbanan utan att känna mig kallsvettig. Däremot går det väldigt bra att köra bil ;)

Nåväl, den manlige stewarden såg säkert på mig att jag inte var så road, eftersom han var snabbt framme och försäkrade mig om att det här var inget farligt. “Bara kall och varm luft som påverkar planets rörelser.” Planet var så gott som fullsatt så det tycker jag var riktigt bra snappat av honom att just jag satt och kallsvettades.

Münchens flygplats. Enkelt att fördriva 45 minuter. Foto: Madeleine
Münchens flygplats. Enkelt att fördriva 45 minuter. Foto: Madeleine

Vi landade problemfritt i München och hade drygt 45 minuter att fördriva innan det var dags att resa vidare. Münchens flygplats är den nästa största i Tyskland efter Frankfurt. Det är Lufthansas andra hub och största bas efter just Frankfurt. Under 2010 tog flygplatsen emot drygt 35 miljoner passagerare. Här fanns gott om butiker, restauranger, fik, lounger och internethörnor. Vi strosade runt en stund och såg oss omkring. Jag gillar att vara på flygplatser. Det är en speciell atmosfär. Man är oftast spänd och förväntansfull inför sin egen resa samtidigt som man ser människor från hela världen.

Tydligt att München är en hub. Fullt av Lufthansas plan. Foto: Madeleine
Tydligt att München är en hub, fullt av Lufthansas plan. Foto: Madeleine
Mindre plan men jag fick bra benutrymme. Foto: Madeleine
Mindre plan men jag fick bra benutrymme. Foto: Madeleine
Såhär ser det ut inne i en A319-100. Foto: Madeleine
Såhär ser det ut inne i en A319-100. Foto: Madeleine

Planet som skulle ta oss vidare till Düsseldorf var ett A319-100. Det är ett mellanstort plan med utrymme för 132 passagerare som sitter i två rader med tre platser på vardera sidan. När vi landade i München en dryg timme tidigare var det enda spåret efter åskovädret vatten på planets fönster. Nu hade vädret klarnat upp och himlen såg blå och fin ut. Vi lyfte i tid och blev än en gång erbjudna smörgås och dryck. Resan gick bra och var behaglig eftersom turbulensen uteblev. Vi landade i utsatt tid i Düsseldorf och önskades en fortsatt trevlig kväll.

Framöver kommer Lufthansa erbjuda internet ombord och introducera fler nya plan. Betyget idag blir 3 plus. Du undrar kanske vad som krävs för en 4:a och en 5:a? En femma är en extremt hög nivå som t.ex Qatar håller med tv-skärmar i alla säten, vinlista och kända kockar bakom menyn. Betyg fyra kräver även den något extra ordinärt som exempelvis stora lyxiga säten och internet ombord. Med andra ord är betyg 3 plus bra och därmed ett flygbolag vi rekommenderar. Avslutningsvis, vad skulle vi göra i Düsseldorf? Jo, vi var på Eurovisonfinalen!

// Madeleine

 

 

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Vinn presentkort på hyrbil med Holiday Autos!

Funderar du på en hyrbil under resan? Just nu kan du vinna...
Läs mer

6 Comments

 • Flög nyligen Lufthansa till USA. Åkte deras A380 FRA-JFK, men blev tyvärr inte imponerad. Hade önskat ett par cm benutrymme till (i economy) plus att jag tycker att eluttag vid varje säte borde vara standard på nya plan (även i economy). Att dessutom ett av de två matalternativen tog slut är ju något som händer på alla flighter, men alltid trist när man tvingas välja något man inte önskar. Får man önska internetaccess på långflighterna också när man ändå håller på? ;) Ljudnivån var dock toppen i det nya A380!

 • Hej Janne,

  Jag håller med om elkontakt på långflygningar. När jag reste med sonen 11 timmar till Thailand, hade det varit kanon att kunna ladda spelenheten vi hade med oss :)

  // Madeleine – Flygstolen

 • Jag tycker att Lufthansa är bland de bästa flygbolagen i världen. En gång när jag skulle hem från Hawaii så var piloten försenad så jag missade mitt connecting flight i Phoenix, men då bokade US Airways ( som jag flög med ) en biljett till mig från los angeles och sedan vidare till Sverige med Lufthansa. Problemet var att jag skulle behöva vänta i los angeles i 12 h men så fort jag kom på planet hem till Sverige så blev jag mycket gladare. Trevlig personal, god mat, bra film och sätena var supersköna. Detta gjorde att hemresan inte blev så farlig ändå

 • Var nyligen i Barcelona. Åkte dit med SAS, hemresa med Lufthansa vilket innebar flygplansbyte i Düsseldorf. Upplevde stor skillnad i fräschhet och komfort till Lufthansas fördel. Gillade också att få en lätt måltid inklusive valfri dryck serverad utan tilläggskostnad. Påfyllnad av kaffe hanns också med trots den korta restiden. Kan mycket väl tänka mig Lufthansa för kommande långflygningar!

 • Hej!

  Nu i Februari så ska jag för första gången resa till USA och jag ser verkligen fram emot det, dock lite nervös :S
  Eftersom det är första gången jag flyger med lufthansa så vet jag inte så mycket om dom.
  Tror du att Wi-fi har tillkommit på flygen? Och flyg från Europa till Nord Amerika, brukar man flyga i dem lite större planen eller varierar det?

  Tack

  //Rasmus

 • Hej Rasmus, va kul att du ska resa till USA, du kommer få en häftig upplevelse vart du än ska i USA. Lufthansa är ett jättebra flygbolag, de håller på att lansera wifi på alla sina långflygningar, men jag vågar inte svara på hur långt de har kommit. På långflygningar så brukar det vara större plan, däremot vilken typ av plan kan variera mellan olika flighter, vilka sträckor det är och om det är lufthansa själva som flyger eller någon av deras samarbetspartners. Detta kan du se när du har bokat din biljett. Hoppas du får en bra vecka!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *