Upptäck Island

Tingvalla, Island. Foto: Flygstolen
Tingvalla, skyddat av Unesco och platsen för det första riksmötet. Foto: Flygstolen

Tänkte att det skulle passa bra att skriva om Island idag såhär på deras nationaldag! Island, världens äldsta demokrati, består av en stor ö och flera mindre som ligger i Atlanten mellan Grönland och de Brittiska öarna. Landskapet är dramatiskt med uddar, bukter, vattenfall och fjordar. Hit vallfärdar både turister och fotografer för att få med sig en annorlunda upplevelse hem.

Huvudstad och tillika största stad är Reykjavik där ungefär två tredjedelar av Islands befolkning om 320 000 bor. Island är både vulkaniskt och geologiskt aktivt. Här finns flera varma källor och gejsrar. En gejser är en hetvattenfontän där förångat vatten tränger igenom jordskorpan och slungas upp. Dessa finns bara på ett fåtal platser i världen, i Yellowstone USA, Chile, Nya Zealand och på halvön Kamtjatka.

Det finns en hel del natur och fantastiska upplevelser som väntar dig som besöker Island. Jag tänkte berätta lite mer i ett par inlägg den närmaste tiden.

Den vackra kyrkan är synlig i så gott som hela Reykjavik. Foto: Girdi Wikipedia
Den vackra kyrkan är synlig i så gott som hela Reykjavik. Foto: Girdi Wikipedia
Hallgrimskirkja i Reykjavik. Foto: Andreas Tille
Hallgrimskirkja i Reykjavik. Foto: Andreas Tille

Hallgrímskirkja är en kyrka i Reykjavik. Det är den näst högsta byggnaden i landet med sina 74,5 m efter den 3 meter högre kontorsbyggnaden Smáratorg. Det här är en av Islands mest kända symboler och kan ses från hela staden. Ett bra landmärke att navigera efter under ett besök här. Den är byggd i basalt något som det finns gott om på Island. Kyrkan har fått sitt namn efter en av Islands mest kända poeter och psalmförfattare, prästen Hallgrímur Pétursson som levde under 1600-talet. För en entréavgift kan du bege dig in i kyrkan och ta hissen upp i tornet, där utsikten är makalös. Akustiken är otrolig, en gigantisk orgel ryms härinne med över 5000 pipor.

Statyn av Leif Erikson. Foto: John Jackon www.sxc.hu
Statyn av Leif Erikson. Foto: John Jackon www.sxc.hu

Framför den vackra kyrkan står sjöfararen och upptäcksresanden Leif Eriksson staty. Han var troligtvis den förste europé att stiga i land i Nordamerika omkring år 1000. Att det var nordbor som var 500 år före Columbus att upptäcka Nordamerika är numera allmänt accepterat. Med hjälp av C14-metoden har man kunnat datera vikingaföremål funna på Newfoundland som stödjer detta. Den amerikanska kongressen beslutade 1964 att den nordiska invandringen numera ska uppmärksammas med en egen dag, Leif Erikson Day som infaller den 9:e oktober. Statyn var en gåva från USA 1930 för att fira tusenårsjubileet av Islands Allting. Vid statyn står att läsa:

“Leifur Eiricsson son of Iceland discoverer of vinland the United States of America to the people of Iceland on the one thousandth anniversary of the Althing AD 1930”

I nästa inlägg ska vi se oss omkring lite i den spännande naturen. Allt gott så länge!
// Madeleine

Skrivet av
Mer från Flygstolen

En mix av två härliga städer

Den här bilden känns som en underbar mix av New York och...
Läs mer

1 Comment

  • om jag Island gästar, vill jag bada i varma källor och rida på små fina hästar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *