Island – Den gyllene cirkeln

Vattenfallet Oexarafoss i Tingvalla. Foto: Andreas Tille Wikipedia
Vattenfallet Oexarafoss i Tingvalla. Foto: Andreas Tille Wikipedia

Den Gyllene Cirkeln är en klassisk rutt som visar mycket av den vackra dramatiska naturen Island är känt för. Geysir, Gullfoss och Thingvellir. Vid Geysirområdet finns varma källor och Islands mest aktiva gejser, Strokkur, som har regelbundna utbrott var femte minut då vattenkaskader kastas upp.

Se upp! Här kommer vatten upp i kaskader! Foto: Flygstolen
Se upp! Här kommer vatten upp i kaskader! Foto: Flygstolen

I närheten ligger det majestätiska Gullfoss. Ett imponerande vattenfall som är en del av glaciärälven Hvitá, som har sina källor på det centrala isländska höglandet i glaciärerna Langjökull och Hofsjökull. Vattnet faller i två omgångar (först 11 meter, sedan 21 meter) ner i en klyfta som är 20 meter bred och 2,5 km lång. Vattnet försvinner ner i en skreva skymd från insyn, så att det ser nästan ut som om en mäktig flod bara försvinner ner i jorden!

Det gyllene fallet, Gullfors. Foto: Flygstolen
Det gyllene fallet, Gullfors. Foto: Flygstolen
Det gyllene fallet, Gullfors. Foto: Flygstolen
Det gyllene fallet, Gullfors. Foto: Flygstolen
Gullfoss - försvinner ner i djupet likt magi. Foto: Flygstolen
Gullfoss – försvinner ner i djupet likt magi. Foto: Flygstolen
Tingvalla, sprickan mellan kontinentalplattorna. Foto: Flygstolen
Tingvalla, sprickan mellan kontinentalplattorna. Foto: Flygstolen
Vackert och mäktigt vid Tingvalla. Foto: Flygstolen
Vackert och mäktigt vid Tingvalla. Foto: Flygstolen

Har du sett filmen Bröderna Lejonhjärta? Stora delar av den älskade berättelsen av Astrid Lindgren spelades in här på Island. Thingvellir är en nationalpark, av Unesco klassat som ett av våra enastående världsarv. Det var här som världens äldsta riksdag och demokrati grundades när man höll möte redan år 930. Island ligger mitt på sprickan mellan de europeiska och amerikanska kontinentalplattorna och i Thingvellir blir förkastningen som bildas, när de två kontinenterna sakta glider isär, mycket tydlig. Varje år utvidgar den sig ytterligare ung. 5 mm. Visst är det en härlig känsla när man påminns om hur mäktig naturen är?

Thingvellir besitter således två egenskaper som lockar människor från hela världen. Förutom det historiska värdet finns här ett landskap som är olikt allt annat du sett. Tycker du om storslagen natur kommer du inte att bli besviken på Island!

I morgon kommer vi berätta om Reykjavik, shopping och nattliv!

 

 

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Grekland – Korfu – den grönskande ön

Korfu är en ca 6 mil lång ö som ligger i det...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *