Reykjavik – rökarnas vik

Känt landmärke på Island, Perlan. Foto: www.drhostel.com
Känt landmärke på Island, Perlan. Foto: www.drhostel.com

Reykjavik “Rökarnas vik” fick sitt namn efter viken där staden ligger och de ångpelare som bildas av gejsrarna. Världens nordligaste huvudstad ligger inte långt från polcirkeln. När det är som mörkast här lyser solen bara fyra timmar om dagen men på sommaren är det dagsljus nästan dygnet runt. Något som vi svenskar brukar gilla, ljuset. Om man tar med området kring stadskärnan bor här drygt 200 000 människor.

Avkoppling i välgörande Blue Lagoon. Bild lånad från Icelandair.
Avkoppling i välgörande Blue Lagoon. Bild lånad från Icelandair.

Vad kan man då hitta på i denna nordliga huvudstad? Jag har tidigare berättat om den världsberömda Blue Lagoon, där man kan bada i välgörande termalvatten som alltid är varmt oavsett väder. För dig som är äventyrligt lagd finns ett antal turer att välja mellan för att se valar. Vattnen runt Island är ett naturligt levnadsområde för många typer av valar, där man även kan se delfiner och sälar. Den bästa tiden för valskådning är mellan mars till oktober. Vill man hellre fiska själv, finns fisketurer att följa med på.

Den lyxiga roterande restaurangen i Perlan. Foto: Anders Blomqvist LPI
Den lyxiga roterande restaurangen i Perlan. Foto: Anders Blomqvist LPI

Reykjaviks landmärke, Perlan, är en unik byggnad från 1988. Här har man konstruerat stora varmvattentankar för att värma staden. Ovanpå dessa har man byggt en glasdome under vilken det ligger en restaurang och ett café. Här finns även en utsiktsplats dit man är välkommen att njuta av en 360 graders panoramavy utan kostnad.

Den vackra Hallgrimskirka. Foto: www.photosfan.com
Den vackra Hallgrimskirka. Foto: www.photosfan.com

Den vackra Hallgrímskirka syns från hela staden. Mer om den finns i en tidigare post.

Kringlan Shopping Mall. Foto: Christopher Lund
Kringlan Shopping Mall. Foto: Fotograf Christopher Lund, Island.

Är du intresserad av shopping erbjuds både designerbutiker liksom lokalt hantverk. Kringlan Shopping Mall erbjuder över 150 butiker där det även finns gott om souvernirer från detta natursköna land. Med ett Norden Voyager Card får du upp till 20% rabatt på allt från hyrbil till restauranger, butiker och guidade turer.

Nattlivet håller på till tidig morgon. Foto: trip.worldtravellist.com
Nattlivet håller på till tidig morgon. Foto: trip.worldtravellist.com

Reykjavik är känt för sitt färgstarka och underhållande nattliv. Notera att på Island, börjar man festa ganska sent. Barer och klubbar börjar först bli fulla kring midnatt. Folk börjar ofta kvällen hemma hos någon innan de beger sig ut på stan. Det finns otaliga barer, nattklubbar, pubar och sent-på-kvällen-restauranger. Att bar-hoppa, dvs. gå från ställe till ställe under hela natten till tidig morgon hör till!

På måndag är sista dagen om du vill vara med och tävla om en resa för två till Island med Icelandair. På tisdag meddelar vi vem som vunnit, lycka till!

// Madeleine

 

 

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Riktig chock på kontoret. Flygstolen vs charter

Satt och hjälpte marknadschefen att ta fram priser till vårt nyhetsbrev idag....
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *