Koh Chang

Koh Chang ligger ca 350 km sydöst om Bangkok nära Kambodja i provinsen Trat och är Thailands tredje största ö.

Vi har som sagt startat eller avslutat våra Asienresor där de senaste åren. Tsunamiåret skulle vi ner till Krabi men var tvungna att ändra vår plan så det blev lite surr med andra resenärer på Khaosan Road i Bangkok och vi bestämde oss för att prova något nytt, vi tog bussen till Koh Chang.

Taxi från Khaosan Road till Ekamai Bus station. Bussen kostade ca 40 kr och resan tog ca fem timmar till Trat där vi blev avsläppta, taxi till hamnen för att ta båten ca 40 min över till ön och taxi igen till White Sand Beach som är den första stranden man kommer till. Vi har även åkt rosa Bangkok taxi dit och hyrt egen minibuss med chaufför som tar 10 personer. Går också att flyga till Trat på 25 minuter.

Blir alltid lika glad när jag ser skylten på väg till ön Foto:Kimmo

Vi strosade omkring på stranden med våra ryggsäckar och letade boende, en gata upp från stranden låg Helis Kitchen som hade en bra deal, vi skulle stanna en natt men det blev 10 nätter där. Heli är en finsk/svensk tjej som bosatt sig på Koh Chang sen många år tillbaka. Kanske att Heli öpnnar sin restaurang igen …vi får hoppas. Helis Kitchen heter sen några år tillbaka Buffalo Bill Steakhouse och har 12 rum som de hyr ut ovanför restaurangen, där har vi bott sen dess. Ett helt ok hotell med fina rum och bra priser. Restaurangen serverar västerländsk mat, stora biffar, hamburgare och schysst pasta, ett bra tips om man vill skippa Thaimat en dag eller två.

Det finns såklart fler stränder på Koh Chang men vi har fastnat för White Sand Beach och har självklart utforskat ön både med vespa och taxi, Klong Prao Beach, Kai Bae Beach, Lonely Beach och den lilla fiskebyn Bang Bao. Det finns fler stränder på sydsidan men de har vi inte åkt till, tydligen är de också jättefina. Koh Chang har blivit paradiset för mig och min familj, det är där jag hittar det riktiga lugnet.

Det är billigare än de flesta andra ställen i Thailand men med åren så har det exploderat i turism och medfört att dem små gamla strandhyddorna som man kunde bo i för 50 kr har bytts ut mot stora hotellkomplex och även att många restauranger höjer priserna, tyvärr men så är det överallt! Men såklart finns det några pärlor som behållt sitt.

När vi läste en Koh Chang guide innan vi åkte dit första gången så skulle det inte finnas någon bankomat där så vi ladda såklart upp med kontanter, när jag ställer mig på hotelltrappan ser jag två bankomater, guideboken var en månad gammal … det går fort. Det händer alldeles för mycket på ön nu enl mig, ryktet säger att världens största hamburgerkedja är på gång också.

I dagsläget kan man inte åka runt ön, det fattas en väg längst söderut på några kilometer över ett berg men det dröjer säkert inte länge förrän det går att åka de 60 kilometerna runt hela ön. Men det är fortfarande mitt favoritställe …

White Sand Beach vid högvatten, fotat från restaurangen Rock Sands Foto: Kimmo
White Sand Beach at Cookies Foto: Kimmo
Restaurang skylt Foto: Kimmo

Det var väl lite allmänt om mitt Koh Chang … det kommer mera!!

//Kimmo

 

 

 

Skrivet av
Mer från Kimmo

Sista dagen i New York

Sista dagen vaknade vi med sus i öronen efter en riktigt bra...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *