Vientiane Laos

Vår resa som jag började skriva om fortsatte till Bangkok där vi stannade några dagar innan min dotter och min syster åkte hem för att fira jul.

Jag och Malin visste inte riktigt vart vi skulle fortsätta de resterande tre veckorna, vi hade två kompisar som var ute och reste men vi visste inte riktigt var de höll till just över jul. De hade inga telefoner med sig så vi väntade på ett mail och på julafton skrev de att de väntar på oss i Vientiane. Vientiane är huvudstad i Laos.

Hua Lamphong Railway station Bangkok Foto: fotopedia.com

Vi gick till Hua lamphong tågstation och bokade sovplatser på nattåget upp till Nong Khai som är gränsstaden till Laos. Tågresan var helt ok, vi hade en över och en underslaf, överslafen var iskall så vi fick dela säng, lite trångt men inga problem, resan tog ca 11 timmar.

Snart i Laos Foto: Kimmo

Väl framme vid gränsen fick vi köpa visum och det funkade helt utan problem även om de flesta guideböcker säger annat. Vi hoppade in i en taxi, körde över The Thai-Lao Friendship Bridge och vidare till ett guesthouse som våra vänner bokat åt oss i Vientiane. Ett kul återseende med våra vänner, den kvällen blev det mycket mat, dryck och reseprat.

Vårt Guesthouse som jag inte har en aning om vad det heter var inte i allra bästa skick men det fick duga några dagar, dubbelsäng, toalett och en dusch i korridoren … ok det var värt 3 dollar/natt :-)

Pha That Luang, Vientiane Foto: Kimmo
Pha That Luang Foto: Kimmo
Pha That Luang Foto: Kimmo

Vi stannade i Laos 5 nätter, i Vientiane finns inte så jättemycket att göra, det blev några buddor, tempel, någon marknad och så hälsade vi på i en skola … allt är inte riktigt under kontroll de dagarna, lite kaotiskt kan man säga … Det här är Tsunami året och vi hade annonserat några dagar innan jul på vår resdagbok att vi skulle ner till några vänner på Railay beach och fira jul eftersom vi inte hört något från killarna i Laos, men vi hade ju ändrat planer och skrivit det på dagboken på julafton … men inte många hade läst den under julen.  26e December 2004 slår nog alla rekord i att få sms. Vi hittade ett hotell där de hade CNN, där satt vi länge!!!

Laos är riktigt billigt, tex taxi kostade bara någon krona vart vi än åkte när vi var fyra stycken, 70 cl öl ca 1 dollar på krog, massage 1 tim 3 dollar. Tanken var att vi skulle fortsätt norrut i Laos och vidare in i Thailand den vägen men vi ändrade oss och åkte flög till Bangkok och vidare till Bang Kwai utanför Hua Hin för att träffa vänner som varit med i katastrofen.

Eftersom vi lämnade Laos lite hastigt hade vi inte bokat någon transport till Bangkok så vi chansade och tog en taxi till Udon Thani som är närmaste flygplatsen på Thai sidan, inga problem alls 300kr/person med Thai Air till Bangkok. När vi landade på Bangkoks flygplats började vi förstå kaoset och vad som hänt, massor med människor och hjälporganisationer fanns på plats för att hjälpa de Tsunami drabbade.

Scandinavian Bakery, Vientiane Laos Foto: Kimmo
Vientiane Foto: Kimmo
Vientiane, Laos Foto. Kimmo
Munkar i Vientiane Foto: Kimmo

Vidare till Bang Kwai och fortsättning följer på fredag …

// Kimmo

Skrivet av
Mer från Kimmo

Peking dag två

Hej! Här kommer den spännande fortsättningen på vår Pekingresa … Vi hade...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *