Vasamuseet i Stockholm

På promenad från Djurgårdsfärjan på väg till museet. Foto: Madeleine
På promenad från Djurgårdsfärjan på väg till museet. Foto: Madeleine

Det här är ett otroligt häftigt museeum. När jag var liten höll Vasa fortfarande på att torka, så man gick på metallställningar kring det stora skeppet inne på Vasavarvet och hörde hur det droppade överallt. Det som droppade var vatten och polyetenglykol, ett medel och en metod som tidigare använts för att konservera det engelska 1500-tals skeppet Mary Rose. Man besprutade Vasa med medlet i 17 år för att förhindra att den stora volymen av ekträ skulle förmultna. Därefter lät man henne torka i 9 år.

Vasamuseet ligger bakom Nordiska Museet på Djurgården. Foto: Madeleine
Vasamuseet ligger i grönskan bakom Nordiska Museet på Djurgården. Foto: Madeleine

Idag är lokalen ny och spännande ljussatt. Museet öppnade officiellt 1990 och ligger på Djurgården i Stockholm. Jag tycker att atmosfären här inne är mycket speciell och inbjudande trots att det rör sig om ett skepp som sjönk på sin jungfruresa år 1628 där människor omkom.

Den stora skeppshallen. Foto: Madeleine
Den stora skeppshallen. Foto: Madeleine

Vasa är unikt bevarad och faktiskt det enda 1600-tals skepp i världen som man lyckats bärga i så gott skick. Det var en amatörhistoriker och arkeolog, Anders Franzén, som på 1950-talet återupptäckte Vasa och fick genom en omfattande lobbyverksamhet till en bärgning av fartyget. Hur man gick till väga, vilka föremål man hittade i och omkring vraket och historien bakom de 12 skelett berättas på museet genom utställningar, filmvisningar och miniatyrmodeller.

Historien bakom bärgningen är också spännande. Foto: Madeleine
Historien bakom bärgningen är också spännande. Foto: Madeleine

Precis som med Skansen så känner jag mig tacksam över att det funnits människor som insett värdet av att bevara historien för framtida generationer. På museet idag kontrollerar man noga tecken på förfall och förändringar. Man forskar ständigt över hur man kan bevara skeppet i så bra skick som möjligt. För att fördröja nedbrytningsprocesser håller man temperaturen i den stora skepsshallen på konstanta 18-20 grader med en luftfuktighet på 55 %. Med andra ord, ta med en kofta en liknade om du, som jag, är lite frusen av dig.

Man gå upp flera nivår vid skeppet, det är högt! Foto: Madeleine
Man går upp flera nivår vid skeppet, det är högt! Foto: Madeleine
Genom forskning vet man hur skeppets alla skulpturer var målade. Foto: Madeleine
Genom forskning vet man hur skeppets alla skulpturer var målade. Foto: Madeleine
Mysigt att gå på museum, och nyttigt. Foto: Madeleine
Mysigt att gå på museum, och nyttigt. Foto: Madeleine
Minatyrmodeller berättar historien. Foto: Madeleine
Minatyrmodeller berättar historien. Foto: Madeleine
Stor fin butik med mycket information. Foto: Madeleine
Stor fin butik med mycket information. Foto: Madeleine
Skelett och modeller av de som omkom finns på nedre plan. Foto: Anneli Karlsson, Statens maritima museer
Skelett och modeller av de som omkom finns på nedre plan. Foto: Anneli Karlsson, Statens maritima museer

I museets butik finns gott om souvenirer och material för den som vill veta mer. Här finns allt från t-shirts, koppar, affischer och nyckelringar till repliker av fynd från skeppet och bra litteratur.

Under sommaren har man öppet alla dagar mellan 8.30-18, titta här för övriga tider. Entrén är 110 kr för vuxna, 80:- för studenter och fri entré för barn och ungdom upp till 18 år. För att komma hit åker du enklast buss 47 från stan, tar Djurgårdsfärjan från Slussen eller promenerar längs Strandvägen. Från Centralen tar det ca 30 min att gå. Tänkte berätta lite om just Djurgårdsfärjan nästa måndag.

Hoppas din sommar är härlig.

// Madeleine

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Schweiz – finanser och nöjen i Zürich

Zürich – största staden i Schweiz. Zürich – största staden i Schweiz...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *