Gigantiskt köpcentrum med berg-och-dalbana

Inne på West Edmonton Mall. Foto: Diana Alexandrum Panaramio.com
En exakt kopia på Columbus skepp Santa Maria. Foto: Diana Alexandrum Panaramio.com

Har du hört talas om West Edmonton Mall? Utanför Edmonton i Alberta, Kanada, ligger ett av världens största köpcentrum som blivit som en egen stad. Här arbetar drygt 28 000 människor, man har en egen polisstation och bl.a flera heltidsanställda dykare.

Allting började med invandraren Jacob Ghermezian som kom till Kanada från Azerbajdzjan under 50-talet. Där etablerade han ett företag om importerade mattor från Iran. Företaget växte till en kedja av butiker som hans fyra söner fortsatte att arbeta med. Hela familjen flyttade sedan från Montreal till Edmonton där man började köpa upp mark och öppnade West Edmonton Mall 1981.

Självklart en stor isrink i hockeyälskande Kanada. Foto: http://www.jasperjournal.com
Självklart en stor isrink i hockeyälskande Kanada. Foto: http://www.jasperjournal.com

Edmonton är huvudstad i provinsen Alberta. Till ytan är Edmonton en av de största städerna i Nordamerika med drygt 1 miljon invånare. Här hör hockeylaget Edmonton Oilers hemma som spelar i NHL, under 80-talet vann man Stanley Cup fem gånger. När köpcentrumet öppnades var det nästan en större händelse för staden än när man vann just Stanley Cup.

WEM - World Waterpark. Foto: taylor-edu.ca
WEM - World Waterpark. Foto: taylor-edu.ca

Vad gör då dykare i ett köpcentrum? Jo, här har man både kanaler, ubåtar och delfiner. Detta kräver naturligtvis underhåll och där kommer dykarna in i bilden. Första gångs besökare brukar haja till när det kommer dykare gående i köpcentrumet i full utrustning.

Berg-och-dalbana inne på West Edmonton Mall. Foto: Ben Hsu worldisround.com
Berg-och-dalbana inne på West Edmonton Mall. Foto: Ben Hsu worldisround.com

Förutom över 800 butiker, restauranger, nattklubbar, golfbana, äventyrsbad och en isrink finns här även världens största inomhus-berg-och-dalbana “Mindbender“.

Här besöker du West Edmonton Mall online. Vill du resa hit? Det finns många alternativ att resa hit. Varför inte planera in ett besök om du ändå ska till Nordamerika? Air Canada och Lufthansa flyger hit både från Toronto, London och Frankfurt. Delta Airlines flyger hit från bl.a. Seattle och Amsterdam. Som alltid är du välkommen att be oss göra jobbet åt dig, vi söker och presenterar resultaten. Önskar dig en härlig tisdag!

// Madeleine

Ingen vanlig utsikt i ett köpcentrum! Foto: Anne Patterson
Ingen vanlig utsikt i ett köpcentrum! Foto: Anne Patterson
Minigolfbanan Putt n glow ligger i spännande mörker. Foto: WEM
Minigolfbanan Putt n glow ligger i spännande mörker. Foto: WEM
Skrivet av
Mer från Flygstolen

Vacker kyrkogård i Buenos Aires

För vissa väcker kyrkogårdar obehag, för andra är det vackra rofyllda platser. La Recoleta kyrkogård ligger...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *