Fast i charmiga Brighton

Piren i Brighton. Foto: Mailsparky sxc.hu
Piren i Brighton. Foto: Mailsparky sxc.hu

Ibland får resande oanade konsekvenser. Jag kom till England första gången på språkresa när jag var yngre, det var spännande och äventyrligt och jag älskade varje minut av det. Som en del av språkresan ingick en utflykt till Brighton på engelska sydkusten. Jag minns hur solen sken och hur fullt det var på stranden och att jag för första gången fick en flört-blinkning. En dag i Brighton för länge länge sen och nu är jag fast här! När jag tog beslutet att plugga utomlands och kom in på universitet här i stan tvekade jag inte att ta chansen att spendera tre, sedan fyra, fem … och nu, nio år här.

Härligt folkliv nära stranden. Foto: Missxyz sxc.hu
Härligt folkliv nära stranden. Foto: Missxyz sxc.hu

Brighton är en till både yta och invånarantal ganska liten stad men den känns långt större. Här händer hela tiden mycket och med två stora universitet har staden en ung, kreativ atmosfär. Jag trivs i Brighton mycket på grund av det stora kulturutbudet i staden. Från gallerier, konstkurser, ovanliga och spännande teatershower till livemusik och nattklubbar av alla det slag, här blir det aldrig tråkigt. I maj firas Brighton Festival. Festivalen är delad i två grenar, en med klassisk musik och litteraturevenemang och den andra, Brighton Fringe, med mer komedi, teater och modern musik. Under festivalen bjuds det på gatuteater och missa inte Artists’ Open Houses där konstnärer öppnar sina egna hus för besökare att se på konst och dricka te.

Under augusti firas Brighton Pride, ett evenemang känt i hela Storbritannien. Då kommer tusentals Pride-firare hit och hela staden dras med i den goda stämningen. Under andra helger anordnas ofta olika motorevenemang här. Utmed strandpromenaden körs det dragrace eller så samlas här veteranbilar och motorcyklar. Annars bjuder Brighton på mängder av mysiga pubar, mat från hela världen och värt att nämna är det stora utbudet av biologisk och vegetarisk mat som finns här. Jag tycker om staden för de många mysiga kvarteren där små unika butiker ligger vägg i vägg med kaféer och gallerier. De små avstånden gör att man kan gå till fots överallt men stadsdelarna har alla olika atmosfär, så det känns som att man färdas längre. En favoritaktivitet är att sitta på trottoaren och se på folk, i Brighton vet man aldrig vad man kan få syn på näst. Modet här är ofta både kreativt och lite galet.

Mysigt på kvällen i Brighton. Foto: Missxyz sxc.hu
Mysigt på kvällen i Brighton. Foto: Missxyz sxc.hu

På bara en timmes avstånd från London lockar staden många Londonbor som vill bort från storstadsstressen. Brighton ser ut över vattnet och stranden ligger så nära staden att det känns som en del av stadsbilden. På sommaren går det alldeles utmärkt att bada här, vattnet är klart och skönt. Staden är populär bland utländska studenter som vill lära sig engelska speciellt på sommaren då staden har en härlig semesterkänsla. Blandningen av folk är spännande, att vara utlänning här är inget problem alls, jag kände mig hemma från första dagen.

För den som vill besöka Brighton är det lättaste att flyga till Gatwick, men även den andra stora Londonflygplatsen Heathrow har bra kommunikationer med Brighton. Jag kan rekommendera Brighton till alla som planerar en resa till London och känner att de vill ha en dag med unik shopping och ett lugnare tempo, det är bara att ta tåget från Victoria Station och se fram emot en trevlig dag!

Hälsningar Johanna Samuelson

Mer om Brighton hittar du på VisitBrighton.com

 

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Stockholm – upplev ett historiskt bröllop

På lördag sker något ganska ovanligt i Sverige, ett kungligt bröllop. Det...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *