Växer i populäritet igen – Wien

Välkommen till Wien, en gång huvudstad för kejsardömet Österrike-Ungern, numera huvudstad i Österrike samtidigt som det är en egen förbundsstat. När jag hör namnet Wien tänker jag direkt på musik, tonsättare och stora baler. Det som är bra med stora spännande städer är att man kan besöka dem året om. Då kan man resa ett par dagar eller en weekend när man behöver lite inspiration och paus från vardagen. Och har man tur så passar det precis in med dagar då man kan hitta prisvärda flygbiljetter och boende. Perfekt!

Idag bor det ca 1,7 miljoner invånare i den här pampiga staden. För dig som är intresserad av eller vet betydligt mer än jag om klassisk musik är det kanske ingen nyhet att här har både Mozart, Beethoven, Schubert, Mahler och Brahms levt. Här finns flera berömda musikscener som Staatsoper, Theater an der Wien och Volksoper.

Mozarthaus i Wien. Foto: © Mozarthaus Vienna/David Peters
Mozarthaus i Wien. Foto: © Mozarthaus Vienna/David Peters

Tycker du om Figaros Bröllop av Mozart? Den skrev han här i ett gammalt kloster, Mozarthaus, som ligger bakom Stefansdomen på Domgasse 5. Bakom Stefansdomen ligger även några av stadens äldsta delar. Små gulliga gränder och innergårdar från 1100 och 1200-talen.

Mozarts lägenhet. Foto: © Mozarthaus Vienna/David Peters
Mozarts lägenhet mellan 1784-1787. Foto: © Mozarthaus Vienna/David Peters

Inne i Mozarthaus bjuds det både på specialutställningar och utbildningsprogram. Det finns en shop, café och en konserthall. http://www.flygstolen.se/österrike/Entré för vuxen är 9 euro. Museet håller öppet varje dag mellan 10-19.

Pampiga slottet Schönnbrunn strax utanför Wien. Foto: Groesel sxc.hu
Pampiga slottet Schönnbrunn strax utanför Wien. Foto: Groesel sxc.hu

En av de mest omtyckta attraktionerna i Wien är slottet Schönnbrunn. Det var tidigare sommarpalats för den habsburgska kejsaren fram till 1918. Slottet har över 1400 rum, här finns även världens äldsta zoo, en labyrint och botaniska trädgårdar. Enklast att ta sig hit är att åka tunnelbana. Det finns kort för turister att köpa för 24, 48 och 72 timmar. Kortet för 72 timmar, Vienna Card, ger dig även rabatter på både sevärdheter och restauranger och kostar ca 19 euro.

Hundertwasser haus. Foto: Irim sxc.hu
Annorlunda och kul, Hundertwasserhaus. Foto: Irim sxc.hu

I hörnet av Kegelgasse 34-38 och Löwengasse 41-43 i stadsdelen Landstraße i centrala Wien ligger ett annorlunda bostadshus, Hundertwasserhaus. Det är konstnären Hundertwasser som redan under 50-talet ville införa mer konstnärlighet i arkitekturen. Huset består av 50 lägenheter i olika storlek, affärslokaler, en vinterträdgård och en läkarmottagning. Över 250 träd och buskar planterades på tak och terasser som har en sammanlagd yta på över 1000 m2.

Grönområdet Pratern i Wien. Foto: Herbert Ortner wikipedia
Grönområdet Pratern i Wien. Foto: Herbert Ortner wikipedia

Grüner Prater eller Pratern som det också kallas, är wienarnas motsvarighet till stockholmarnas Djurgården eller Haga. Vackra kastanjer kantar Hauptallé, huvudallén, där man gärna flanerar på helgerna. Vid alléns början ligger det berömda pariserhjulet Riesenrad, som du kanske känner igen från filmen Den tredje mannen med Orson Welles. Hjulet har snurrat i över hundra år.

Det finns mycket att se i Wien, självklart även shopping, nattliv och härliga restauranger. Mer om det framöver, tills dess önskar jag dig en härlig torsdag!

// Madeleine

 

 

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Krabi, Koh Samui och Koh Lanta

Krabi är en provins i södra Thailand ca 800 km söder om...
Läs mer

3 Comments

 • Har ofta tänkt på wien i Österike. Mina släktrötter kan delvis härledas till Wien. Min farfarsfar var violinist och spelade filaharmoniska orkestern.
  han levde flera år i Wien, där han också dog. Enligt obekräftade uppgifter blev han mördat 1918 i Wien eller på resvägen did av röda bolseviks sympatisörer. Vore intressant besöka Wien, njuta av den vakra stade, musiken
  och forska farfarfars tigare livsöden.

 • Har ofta tänkt på wien i Österike. Mina släktrötter kan delvis härledas till Wien. Min farfarsfar var violinist och spelade filaharmoniska orkestern.
  han levde flera år i Wien, där han också dog. Enligt obekräftade uppgifter blev han mördat 1918 i Wien eller på resvägen did av röda bolseviks sympatisörer. Vore intressant besöka Wien, njuta av den vakra stade, musiken
  och forska farfarfars tigare livsöden.

 • Jag har en stark anknytning till Wien. Återvänder gärna till Hundertwasser Haus som är ett fantastiskt ställe. Jag skulle gärna vilja bo i en lägenhet i ett Hundertwasser Haus. Kanske min fantasi skulle öka…. Annars är det konsten från 20 – 30 talet som inspirerar. Egon Schiele är en favorit. Om du aldrig varit i museerna vid Museums kvarteret så gå dit!
  Och besök även en dansföreställning i Tanzquartier som ligger där, ät lunch och drick en god öl på det folkrika mysiga torget utanför….. Ja jag vill dit igen. Fortfarande finns så mycket kvar att upptäcka i Wien.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *