Socotra

Långa stränder med smaragdfärgat vatten. Foto: A Rizzo
Långa stränder med smaragdfärgat vatten. Foto: A Rizzo

Åh vilken vacker plats! Så här på en måndagsmorgon tänkte jag glädja dig med bilder från Socotra, en liten grupp av fyra öar vid Afrikas Horn. Det som fascinerar mig är att här är 37% av alla växtarter och hela 90 % av kräldjuren endemiska, de finns bara här. Socotra är en del av republiken Jemen och ingår i vårt världsarv. Här bor drygt 40.000 människor i ett klimat som har en årlig medeltemperatur på 31 grader.

Träd som inte finns någon annanstans i världen. Foto: Elisabeth Eaves
Träd som inte finns någon annanstans i världen. Foto: Elisabeth Eaves

De vackra öarna lockar 3000 turister om året, som är förberedda på att här finns varken uttagsmaskiner eller internetuppkoppling. Man får vara glad om man får tag på ström. Huvudstaden Hadibo ligger på den största av de fyra öarna. Stadskärnar består av en väg omgärdad av slitna stenhus, där det finns både gott om getter och människor, varav en del sitter på filtar och säljer frukt.

Hoq Cave. Foto: Nemect
Hoq Cave. Foto: Nemect

Om du är äventyrlig och mer än gärna avstår en morgonlatte och WiFi får du istället lugna folktomma stränder. Det sägs att här lyser stjärnorna så klart att de syns genom dina ögonlock. På Socotra kan du snorkla vid korallreven Dihamri Marine Protected Area, uppleva det surrealistiska landskapet och besöka Hoq Caves som sägs vindla sig en mil in mot jordens inre.

Missa inte den lilla fiskebyn Qualanisya där du hittar den spektakulära Shoab stranden, belägen på den sydvästra stranden av Socotra. Den charmiga byn är hem för traditionella hus och smala gränder. Här finns även Detwah lagunen som kanske är en av de vackraste platserna på hela ön.

Den endemiska Drakblodsträdet växer högt upp på Diksumplatån i mitten av ön. Trädet kallas så därför att eventuella skador på barken resulterar i att en djupt röd vätska utsöndras. Här kan du även utforska och uppleva Socotras exotiska natur, njuta av panoramavyn över Daerhuravinen och bada i sötvattenspooler. Haghier Mountain, som ligger i den nordvästra delen av ön, är det högsta berget med sina 1525 meter.

Mer information om Socotra på www.socotraisland.org Hoppas du får en fin måndag! // Madeleine

Socotra, en pärla skyddad av Unesco. Foto: socotra-island.net
Socotra, en pärla skyddad av Unesco. Foto: socotra-island.netLånga stränder med mjuk sand. Foto: socotra-island.net
Stora flockar med delfiner leker i vattnen utanför Socotra. Foto: socotra-island.net
Stora flockar med delfiner leker i vattnen utanför Socotra. Foto: socotra-island.net
Långa stränder med mjuk sand. Foto: socotra-island.net
Långa stränder med mjuk sand. Foto: socotra-island.net
Socotra Dragon tree. Foto: Boris Khvostichenko
Drakblodsträdet på Socotra. Foto: Boris Khvostichenko
Skrivet av
Mer från Flygstolen

Amalfikusten – Italiens vackraste sträcka

  Amalfikusten i Italien är känd som landets vackraste kuststräcka. Naturen, de...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *