Dali-muséet i Figueres utanför Barcelona

Det populära Dali-muséet i Figueres. Foto: http://mimoa.eu
Det populära Dali-muséet i Figueres. Foto: http://mimoa.eu

Den världsberömde konstnären Salvador Dali föddes 1904 i den lilla staden Figueres ungefär 10 mil utanför Barcelona. Dalimuseet Teatro Museo Dali i Figueres är det mest besökta museet i hela Spanien efter Pradomuséet i Madrid.

Temptation of Anthony. Målning av Salvador Dali.
Temptation of Anthony. Målning av Salvador Dali.

För dig som inte känner till Dali, kan jag berätta att han är känd för sina surrealistiska målningar. Tänk klockor som smälter så har du säkert sett en bild av honom. Han var en enormt skicklig konstnär som arbetade både med Disney och Hitchcock. Under sin livstid hann Dali skapa 1500 målningar.

Mae West, konstverk av Salvador Dali. Foto: Daniel Kers
Mae West, konstverk av Salvador Dali. Notera personen som står till höger så inser du hur stort konstverket är och så intressant att se från olika håll. Finns på muséet. Foto: Daniel Kers

Det enklaste sättet att ta sig från Barcelona till Figueres är att ta tåget. De spanska tågen är liksom tunnelbanan i Barcelona, både rena och moderna. Från tågstationen i lilla Figueres tar det bara ca 15 min att gå till Gala-Salvador Dalí Square, 5 där muséet ligger. Byggnaden som hyser de berömda konstverken var tidigare stadens teater. Dali öppnade museet själv 1974 och gav byggnaden det vackra utseende det har idag efter att den en gång blev förstörd i det spanska inbördeskriget.

Salvador Dali. © Magnum Photos / Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2011
Salvador Dali. © Magnum Photos / Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2011

Här finns flera salar och verk som Dali enbart skapade för detta museum. Konstnären själv gick bort 1989 i hjärtsjukdom. Han ligger begravd under golvet mitt i museet, där många besökare passerar utan att känna till att han vilar där.

Museet har öppet dagligen, för öppentider just när du är på besök, gå in på webbsidan här. Entrén för vuxen är 12 euro.
Missa inte att vara med i vår tävling som pågår tom 24 okt kl.22 där du kan vinna två biljetter till Barcelona med Spanair. Trevlig helg!

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Socotra

Åh vilken vacker plats! Så här på en måndagsmorgon tänkte jag glädja...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *