Sydneys stränder

En av anledningarna till att jag älskar Sydney är dess närhet till havet och alla stränder. Sydney har nämligen 90 kilometer kust med massor av sandstränder i rad.

Bondi Beach

Bondi Beach är Sydneys populäraste strand och även en av världens mest välkända stränder. Hit åkte jag flera gånger, cirka 30 minuter från city med buss, öster om city. Detta är stranden som har det mesta, surfing, aktiviteter, sol och bad. Massor av restauranger och shopping ligger precis ovanför stranden på paradgatan Campell Parade. På kvällarna håller flera nattklubbar och barer öppet här. Många surfare lockas hit av de gigantiska vågorna.

Bondi Beach. Foto: Privat
Foto: Privat

Från Bondi Beach går en  strand-promenad till Coogee Beach. Den tar cirka 45 minuter att gå och utsikten är underbar. Det är jämt och ständigt aktiviteter och evenemang på Bondi, när jag var där var det bland annat en utställning, ”Sculpters by the sea”. På vägen finns mysiga caféer och restauranger. För den aktive kan man även springa här och stanna till och köra lite styrketräning på en av alla utomhusgym. Har man tur kan man även få se valar här på våren och hösten.

Längs med promenaden mellan Bondi Beach och Coogee Beach. Foto: Privat
Sculptures by the sea. Foto: Privat
Manly Beach
Med båt från Circular Quay vid Opera Huset kan man åka till Manly. Båtresan tar cirka 40 minuter och går förbi Opera Huset och norrut. Resan i sig är riktigt mysig och man får uppleva Sydney utifrån. I Manly ligger många små butiker och här finns gott om caféer, barer och restauranger. Manly har även en mysig strand dit även surfare lockas. Jag upplever Manly som mer ungdomligt och mysigt, lite mer avslappnat jämfört med Bondi.
På väg mot Manly med färjan. Foto: Privat
Shelly beach, en kort promenadsträcka från Manly beach. Foto: Privat
Mysiga Shelly Beach, en kort promenadsträcka från Manly Beach. Foto: Privat
Palm Beach
Många som åker till Sydney besöker Manly Beach och Bondi Beach. Jag gillar båda dessa stränder som är fyllda av liv och det händer mycket i dess omgivning. Vill man istället ha lite lugn och ro och mindre folk är Northern Beaches perfekta. Det tar drygt en timme med buss hit från city och ligger norr om Manly. Stränderna är långa och hit åker många av Sydneyborna själva på helgerna. Det är otroligt idylliskt och vackert. Såpan ”Home and away” spelades in här en gång i tiden.
Palm Beach. Foto: Privat
Palm Beach. Foto: Privat
Palm Beach. Foto: Privat

Jag och mina två vänner valde att ta bussen hit och först ligga och sola på Palm Beach som är en smal udde med strand på båda sidorna och växlighet mellan. Senare promenerade vi längs med stranden mot fyren som ligger ute vid spetsen. Denna fyr besökte jag två år tidigare då jag var där och utsikten därifrån var underbar men vägen upp var mycket tuff. Vi valde att gå på andra stranden tillbaka. Här var vattnet lugnare då det gick in en vik och propellerplan la till vid bryggorna. Vi hittade ett mysigt strandcafé där vi tog en kaffe innan vi tog bussen tillbaks till city.

Mycket glad över att inte behöva träffa på denna i vattnet! Foto: Privat
Härlig promenad längs stranden. Foto: Privat
Mysiga strandcaféet. Foto: Privat

 

//Anna

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Helsingfors – ännu en solig dag

Även idag blev det en stor frukostbuffé med utsikt över torget. Då...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *