Den Blå Moskén i Istanbul

Den Blå Moskén sedd från hustaken. Foto: Madeleine
Den Blå Moskén sedd från hustaken intill. Foto: Madeleine

Visst är det skönt att upptäcka en stad eller plats på egen hand, men det är heller inte så dumt att ta hjälp av en guide som kan staden utan och innan! Vi hade turen vid vårt besök i Istanbul att möta upp Serhat PaktasPakero Travel som pratade flytande svenska efter 10 år med skola och jobb i Lund. Att bli guidad av Serhat eller som han själv förklarade “Mitt namn uttalas ungefär som Sir Hat” var som att gå med ett levande lexikon. Otroligt kunnig och trevlig människa som gjorde vårt besök mycket roligt och informativt. Serhat tar ofta emot grupper från Sverige så det är bara att kontakta honom om du också vill uppleva guldkornen i Istanbul. Följ länken ovan för kontaktinfo.

På väg in till innergården. Foto: Madeleine
På väg in till innergården. Foto: Madeleine

Nu till några av de där guldkornen jag nämnde nyss. Den Blå Moskén som heter Sultanahmet Camii på turkiska, är en stor moské, klädd i blått kakel, i Istanbul.

Den uppfördes på uppdrag av den osmanske sultanen Ahmed I mellan 1609 och 1616, som då bara var 19 år. Smeknamnet kommer av att moskén är en av flera turkiska moskéer klädda med keramikplattor från den turkiska staden Iznik som har blå detaljer. Även de övriga kallas stundtals blå moskén. Här finns sex ståtliga minareter där böneutroparna hörs flera gånger om dagen. Det här med sex minareter orsakade något av en skandal på sin tid, då det var lika många som den allra heligaste i Mecca, men det löste man genom att Haram moskeén i Mecca fick en sjunde minaret.

Lång kö på innergården för att komma in. mest folk på morgonen enligt vår guide så gå på dagen. Foto: Madeleine
Lång kö på innergården för att komma in. Mest folk på morgonen enligt vår guide så gå på dagen. Foto: Madeleine

Framför entrén hänger en rejäl metallkedja vars syfte var att förhindra att man kunde rida in på moskéns innergård. Den enda som fick tillträde på häst var sultanen själv som fick böja huvudet för att kunna rida in, vilket även fungerade som en symbolisk gest inför den Gudomlige.

Gott om plats att tvätta sig utanför moskén. Foto: Madeleine
Gott om plats att tvätta sig utanför moskén. Foto: Madeleine
Det vackra taket inne i den Blå Moskén. Foto: Alexander Klink
Det vackra taket inne i den Blå Moskén. Foto: Alexander Klink

Jag är lite av en historienörd som gillar att gå på muséeum och höra om tider som varit. Att vandra här och höra om sultaner och hantverkare var riktigt intressant och inte svårt att föreställa sig hur det en gång sett ut då tex. alla lamporna var täckta av guld och juveler. På väggarna finns vacker kalligrafi utförd på 1600-talet av den kände kalligrafikern Ametli Kasım Gubarım som därefter ofta restaurerats. När det är bönedags stänger moskén för vanliga besökare under ca 30 minuter sedan är man välkommen igen. Bön sker fem gånger om dagen, entrén är fri. Dagen för vårt besök bjöd inte på det bästa vädret så därför kanske mina bilder inte ser så inbjudande ut, men jag lovar att det var definitivt värt ett besök!

Önskar dig en fin torsdag! // Madeleine

 

 

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Bo 5-stjärnigt i Phuket

Vi på flygstolen har massor av hotell i världen, allt från billiga...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *