En dag på Fox glaciären

På min resa genom Nya Zeelands sydö ville jag och mina vänner gärna besöka en glaciär. Vi valde mellan Fox Glaciar och Franz Josef Glaciar som båda ligger på västkusten, 23km från varandra. Vi besökte Franz Josef glaciären själva men valde att ta den guidade turen vid Fox Glaciar då det var billigare.
Natten spenderades i närheten av glaciären. Mina vänner ville hoppa fallskärmshoppning på morgonen. Då vädret varierar mycket på Nya Zeeland och det hade varit dåligt dagen innan höll vi tummarna att det skulle vara bättre denna dag så de skulle kunna hoppa. Till deras glädje var det sol när vi vaknade. Flygplanet flög dem över Fax Glaciar och sedan landade de på ett fält en bit bort. Jag avstod då jag redan hoppat fallskärm några år tidigare i Australien. Jag rekommenderar det verkligen, fantastisk känsla, när jag landade på stranden pumpade adrenalinet och jag sprang runt och skrek.

Fox Glaciar i bakgrunden. Här landade fallskärmshopparna. Foto: Privat
Foto:Privat
I dalen nedanför Franz Josef Glaciar. Foto: Privat
Dalen nedanför Franz Josef, riktigt stor! Foto: Privat

Efter lunch tog vi oss till Fox Glaciar för en guidad halvdagstur. Vi fick en snabb genomgång och tilldelades regnjacka, läderkängor, tjocka strumpor, stegjärn och vandringsstav. Jag köpte en mössa men frös ändå väldigt mycket. Turen började nere i dalen som huggits ut av isen under tidigare istiden och visade dramatiska bevis på isens kraft. Guiden, som kom från Kanada var mycket duktig och kunnig. Hon tog oss uppför mot glaciären, cirka 30 minuters vandring. Det krävdes relativt bra kondition då vissa partier var mycket branta.

Härligt turkost isvatten. Foto: Privat
Vår kanadensiska guide. Foto: Privat

När det var dags att beträda glaciären fick vi sätta på oss stegjärnen. Väl på glaciären gällde det att hålla balansen och verkligen bara gå där guiden sa till oss. Något som förvånade mig var att glaciären var så smutsig. Här och var fanns djupa hål som hon visade oss och vi fick försiktigt titta ner medan hon höll i oss. Under en halvdagstur hinner man inte komma så långt upp på glaciären så vill man istället se mer passar en heldagstur bättre. Det finns även isklättringsturer och man kan även flyga helikopter upp till glaciären. Då har man chans att få se grottor och valv.
Det var en häftig upplevelse att få besökt en glaciär. Jag tyckte det räckte med en halvdag men vill man som sagt komma längre upp och kanske klättra så passar någon av de andra turerna bättre.

Stegjärnen som sattes under kängorna för att få bättre fotfäste. Fot: Privat
Vandring vid seidan om glaciären. Foto: Privat
Vandring på glaciären. Foto: Privat
Foto: Privat

//Anna

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Dag 1 i Köpenhamn.

God morgon fredag! Tidigare i veckan tog jag och sambon oss iväg...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *