Underbart landskap i Milford Sound

Milford Sound ligger i södra delarna av Nya Zeelands sydö. Vägen dit är helt fantastisk! Den räknas till en av de vackraste i världen och jag förstår verkligen varför. Man kör längs smala kringelikrok vägar och ju längre söder ut man kommer desto högre blir bergen. Precis innan vi skulle köra genom tunneln som skulle ta oss till Milford Sound fanns där massor av snö. Givetvis stannade vi och hade snöbollskrig i shorts, härlig känsla. Tunneln som tar en till nationalparken är väldigt smal, så det används trafikljus då endast en färdriktig kan köra åt gången. In genom den lite små läskiga tunneln och på andra sidan väntade paradiset!

Lupiner i mängder, de tog aldrig slut. Foto: Privat
På väg mot Milford Sound. Foto: Privat

Milford Sound är en djup fjord som bildades när en glaciär smälte. Havsvattnet fyllde fjordar och de sträcker sig idag 16km ut till Tasmanhavet. Fjorden är en del av Fjordland National Park som är en av de mest besökta platserna på sydön. Närmsta staden är Te Anu och ligger 12 mil bort, det gällde alltså att tanka bilen vid sista stationen för att klara sig hela vägen fram.
Milford Sound är känt för att vara regnigt. Det regnar cirka 200 dagar om året där och anses vara en av jordens blötaste platser. Årliga nederbörden är cirka 6800 mm (jämfört med Sverige 500-1000 mm). Med dessa mått i åtanken hade vi räknat med regn, men till vår stora lycka var det strålande sol vilket gjorde landskapet ännu vackrare.

Miford Sound. Foto: Privat

Det finns en mängd olika sätt att uppleva Milford Sound på, aktivitetsutbudet är stort. Det finns båtturer som tar en ända ut till öppet hav, förbi vackra Mitre Peak och även flygplans- och helikopterturer. Vi valde dock att paddla kajak istället tillsammans med en guide. Lite vingligt och gungigt till en början och man var absolut inte sugen på att välta då vattnet var iskallt. Det var härligt att glida fram med kajaken i det gröna vattnet. Under vår tur fick vi se vattenfall från bergen och till vår glädje fick vi ta del av det rika djurlivet. Vi fick se delfiner som lekte framför en av båtarna och sälar som låg och slöade på en brygga. Under kajakturen ingick även en vandring då vi fick se fler vattenfall och vacker natur. Sandflugor fanns det gott om också och tusan vad det kliade efter åt.

I Milford Sound ligger inte så många hotell eller butiker så det är bra om man kan handla någon annanstans innan. Det mest nödvändiga går dock att få tag på men det är ganska dyrt. Vi körde runt i en husbil och det var även svårt att hitta någonstans att sova för natten eftersom området är en nationalpark. Mot en billig avgift kunde vi dock stanna över natten på en rastplats som låg en bra bit från tunneln.

Guiden under kajakturen. Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat

 

//Anna

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Flygstolen på Twitter

Flygstolen finns självklart på Twitter. För dig som inte använder tjänsten Twitter...
Läs mer

1 Comment

  • Hello! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
    Is it very hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m
    thinking about setting up my own but I’m not sure where to start. Do you have any points or suggestions? Thank you

    Swimming Pool Chemicals

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *