På rundtur i Istanbul

Hundratals fiskare längs Galatabron i Istanbul. Foto: Madeleine
Hundratals fiskare längs Galatabron i Istanbul. Foto: Madeleine

Det är enkelt att ta sig runt i Istanbul. Den vackra Blå Moskén och världsberömda Hagia Sofia ligger nära varandra och det tar bara ett par minuter att gå mellan. Om man vill ta sig upp till Taksimtorget som är hjärtat i det moderna Istanbul, och gågatorna för restauranger och shopping kan man gå över den kända Galatabron där fiskare trängs i hundratal för att dra upp sill och anjovis. Galatabron daterar tillbaka till slutet av 1800-talet och slutet av den Ottomanska eran.

Färgglad polett till Istanbuls spårvagn. Foto: Madeleine
Färgglad polett till Istanbuls spårvagn. Foto: Madeleine

På andra sidan Galatabron hittar du till Istanbuls spårvagn. Vi tog tåget tre stationer bort till Taksimtorget. Man köpte en polett i en automat på perrongen och strax därefter kom den moderna spårvagnen. Det kostade 2 TL att köpa polett.

Moderna spårvagnar i Istanbul. Foto: Madeleine
Moderna spårvagnar i Istanbul. Foto: Madeleine

Från Taksim börjar gågatorna med massor av stora varuhus och butiker. Gap, Sephora, Berschka, Diesel, tja här fanns det mest och mer därtill! Från Taksimtorget går en antik liten spårvagn längs gågatan för den som är för trött att gå.

Den gamla spårvagnen går längs gågatan. Foto: Madeleine
Den gamla spårvagnen går längs gågatan. Foto: Madeleine
Gott om butiker och människor längs gågatorna. Foto: Madeleine
Gott om butiker och människor längs gågatorna. Foto: Madeleine
Lite längre fram på vänster sida ligger det Svenska Konsulatet. Foto: Madeleine
Lite längre fram, på Istiklal Caddesi 247, ligger Sveriges Generalkonsulat. Foto: Madeleine
Förrätter på Hamdi. Allt smakade gott! Foto: Madeleine
Förrätter på Hamdi. Allt smakade gott! Foto: Madeleine

Efter att ha gått runt och sett en stad blir man självklart sugen på att sitta ner och äta något gott. Jag kan varmt rekommendera Hamdi Restaurant & Café som ligger nere vid vattnet på Tahmis Caddesi Kalcin Sok 17 bredvid Eminonu den egyptiska kryddmarknaden, med en fantastisk utsikt över Galatatornet. På Hamdi äter man kött och kebab som smakar ljuvligt. Restaurangen har funnits här i över trettio år, de flesta matgästerna är turkar men en och annan turist hittar till detta guldkorn. Kommentera gärna om du har frågor om Istanbul.

Jag önskar dig en trevlig helg!

// Madeleine

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Vad kostar all-inclusive?

Vi pratar ofta på kontoret om etik, moral och miljö och hur...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *