Moskva

Röda Torget, Moskva. Foto: Geims, sxc.hu
Värdskända Vasilijkatedralen byggdes redan på 1550-talet. Röda Torget, Moskva. Foto: Geims, sxc.hu

Idag förflyttar vi oss till Moskva, huvudstad i Ryssland. Till vår hjälp har vi några underbara bilder och lite basfakta om en av världens stora metropoler. Här bor idag ca 11 miljoner människor i en stad som är en härlig blandning av gammal historia och nya skyskrapor. Klimatet är snarlikt vårt här i Sverige, lite varmare på sommaren med en medeltemperatur på 22-23 grader och lite kallare på vintern med en medeltemp på -15 C.

Moskva grundades 1147 som ett fort vid Moskvafloden. Fortet kom senare att utvecklas till det som vi idag känner som Kreml. Det är ett stort historiskt område i centrala Moskva omgärdat av Kremlmuren och Kremtornen. Förr i tiden styrdes hela Sovjetunionen härifrån, idag är det fortfarande ett maktcentrum där Ryssland styrs från.

Katedraltorget utgör hjärtat i Kreml, och omges av flera byggnader varav tre är katedraler. Här finns Ivan den stores klocktorn som med sina 21 klockor skulle ringa om en fiende närmade sig. Bredvid Ivan den stores torn står Tsarklockan, världens största kyrklocka.

Det som de flesta förknippar med Moskva är det berömda Röda torget. Torget finns med på Unesco’s lista över världsarv sedan 1991 och har inte sina rötter i politiken utan från början härrör namnet Röda torget från det gamla ryska ordet för vacker, dvs. det vackra torget.

Torget åtskiljer Kreml, det kungliga citadellet och presidentens residens. Här ligger även den vackra gallerian GUM som inhyser över 200 butiker och restauranger, den kända Vasilijkatedralen (bild ovan) och Leninmaosoleet.

Cafe Pushkin. Foto: www.cafe-pushkin.ru/en/
Cafe Pushkin. Foto: www.cafe-pushkin.ru/en/

Café Pushkin anses av många vara den bästa restaurangen i Moskva, lika beryktad som The Ivy i London. På första våningen ligger ett sofistikerat café som är öppet dygnet runt, medan den berömda restaurangen ligger i det så kallade biblioteket. Ligger på Tverskoy bulvar 26A.

Vackra gallerian GUM vid Röda Torget. Foto: http://theatre.wayne.edu/
Vackra gallerian GUM vid Röda Torget. Foto: http://theatre.wayne.edu/
Populära nattklubben Soho Rooms. Foto: moscow-deluxe.com
Populära nattklubben Soho Rooms. Foto: moscow-deluxe.com

Krysha Mira, är en nattklubb belägen på en fantastisk takterass bredvid Moskvafloden. Bra musik, snygg design, en vacker skara intressanta personer, prisvärda drycker gör platsen värd att vara på när solen går upp. Ligger på Tarasa Shevchenko 2/3. Andra bra klubbar i Moskva är Rai, Soho Rooms och Opera.

Den populära Gorkijparken ligger i den södra delen av centrala Moskva. Här finns bl.a. stora lekplatser och flera attraktioner såsom bergodalbana och karuseller. Man anordnar konserter och shower under helger. I den stora dammen är du välkommen att hyra en roddbåt och njuta av omgivningarna. På vintern hittar du Moskvas största skridskorink här som är mycket välbesökt. Parken har även en fullskalig testmodell av en sovjetisk rymdfärja.

Hoppas din vecka får en fin fortsättning!

// Flygstolen

Världsberömda Bolsjojteatern. Foto: Andreas Praefcke
Världsberömda Bolsjojteatern visar balett och opera. Foto: Andreas Praefcke
Den vackra metron i Moskva. Foto: www.trekexchange.com
Den vackra metron i Moskva. Foto: www.trekexchange.com
House of Music, Moskva. Foto: Vladimir Fofanov
House of Music, Moskva. Foto: Vladimir Fofanov
Skrivet av
Mer från Flygstolen

Bangkok Airways

Efter att ha rest med Thai Airways från Köpenhamn till Bangkok skulle...
Läs mer

2 Comments

  • Kan inte se Vasilijkatedralen utan att tänka på Vladimir Vysotskijs rader “Med guld har vi ryssar klätt kupolerna, så vår Herre ska se på oss ofta…”.
    Vill gärna åka både till St Petersburg & Moskva någon gång…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *