Tango i Argentina

Ett sätt att leva i Argentina - dansa tango. Foto: © 2010 Buenos Aires Experience
Ett sätt att leva i Argentina - dansa tango. Foto: © 2010 Buenos Aires Experience

Tangon är sensuell. Det sägs att dansen är som livet själv och med hjälp av dess sensuella rörelser kan vi uttrycka vår sorg, vår glädje och passion. Den argentinska tangon är inte lika styrd i sina steg som andra pardanser, utan det finns visst utrymme för improvisation. Därför rymmer också tangon många känslolägen, den man oftast förknippar med tangon är melankolin.

Den argentinska tangon har sitt ursprung i Buenos Aires och 1900-talets början. Då var staden starkt präglad av immigration främst från Italien och Spanien. De nya invånarna var tre gånger fler än de ursprungliga argentinarna. Via Paris spred sig sedan dansen till resten av Europa där den blev populär.

Om du kommer som nybörjare till Buenos Aires tangoställen, så kallade milongor, går det bra att vara ledigt klädd, klädkoden är minst sagt avslappnad. De flesta har nybörjarlektioner som brukar börja ett par timmar innan dansen. Inträdet ligger på ca 50 kr. Varje milongo har sin egen atmosfär och publik, så även om du vill gå ut och dansa varje kväll under ditt besök kommer du inte bli uttråkad!

Besök gärna Confitería Ideal – En riktig tangoklassiker som ligger i centrum på Suipacha 384, San Thelmo. Enkelt att hitta och ta sig hit. Här har man dansat tango sedan 1912. Inredningen och stämningen är bevarad utan att bli ett turistspektakel. Lektioner finns att få så gott som alla dagar. Aktuell info hittar du på deras webbsida.

Spånnande museet Malba i Buenos Aires. Foto: Helena Degreas
Spånnande konstmuseet Malba i Buenos Aires. Foto: Helena Degreas

Argentinas huvudstad Buenos Aires är en av de främsta kulturstäderna i Sydamerika. Här finns mycket gott om teatrar, biografer, museer bokhandlare och konsertscener. Det betydande museet MALBA ställer ut latinamerikansk konst och arrangerar workshops och konserter.

Teatro Colón - värdskänd scen där Pavarotti, Toscanini och Jussi Björling sjungit. Foto: Wikipedia
Teatro Colón - världskänd scen där Pavarotti, Toscanini och Jussi Björling sjungit. Foto: Wikipedia

Teatro Colón är berömt för sin otroliga akustik och är en av världens viktigaste operascener. Här kan du njuta av opera, balett och konserter. Varje säsong sätter man i genomsnitt upp tio operor. Teatern är en av världens största med plats för över 3500 sittande åskådare och 700 stående.

Inte så dumt att börja en januarivecka med tankar på tango i Buenos Aires :) Trevlig måndag på er!

// Madeleine

Skrivet av
Mer från Flygstolen

British Airways varslar om strejk

British Airways varslar om strejk den 20-22/3 och den 27-30/3. Om ni...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *