Shanghai, Kina

Pudong Skyline i Shanghai. Foto: Sarmu
Pudong Skyline i Shanghai. Foto: Sarmu

Shanghai är Kinas största stad och ett av världens stora finansiella centrum. Efter Tokyo är det här Asiens viktigaste och mest expansiva stad, där hamnen är den viktigaste i landet. Här bor nästan 23 miljoner människor, varav drygt 9 miljoner är immigranter, i en stad som har högre levnadsstandard än de flesta andra städer i Kina. De historiska miljöerna blandat med västerländska influenser har blivit en symbol för det nya Kina.

Shanghai delas i två delar av floden Huangpu. Den västra sidan kallas Puxi och den östra Pudong, som brukar liknas med Manhattan i New York. Puxi är den äldre delen medan Pudong består av många skyskrapor och moderna byggnader.

Vackra Yuyuan Garden ligger i Old City, Shanghai. Foto: http://didiran.com
Vackra Yuyuan Garden ligger i Old City, Shanghai. Foto: http://didiran.com

De två stadshalvorna Puxi och Pudong är indelade i distrikt
I distriktet Changning i Puxi, ligger den internationella flygplatsen Hongqiao och Shanghai Zoo. I French Concession som en gång var känt som Asiens Paris, ligger några av de förnämsta områdena i staden liksom fem stora köpcentrum. I Old City finns det historiska Kina där mycket vacker träarkitektur är bevarad. Här finns även vackra Yuyuan Garden och City God Temple.

Den välkända vattenbyn i Shanghai. Foto: http://psalmtwentyfour.wordpress.com
Den välkända vattenbyn i Shanghai. Foto: http://psalmtwentyfour.wordpress.com

Det finansiella distriktet Pudong ligger (så klart) på Pudongsidan. Här trängs skyskrapor, bl. a den som i folkmun kallas ölöppnaren ( du ser den på den översta bilden till höger) med museum och shopping. Här finns även den kända vattenbyn i orten Zhujiajiao. Vattenbyn har varit en viktig handelsplats i mer än 1700 år. Det finns byggnader här som daterar tillbaka till både Ming- och Qing dynastierna.

Uppifrån det kända Pearl Tower som är ett tv-torn tillika stadens mest kända byggnad och symbol, får du världens bästa utsikt och överblick över Shanghai. I den största av “pärlorna” finns en bergbana och bio!

Grym utsikt från Pearl Tower! Foto: hua.umf.maine.edu
Grym utsikt från Pearl Tower! Foto: hua.umf.maine.edu
Staty i ett buddistiskt tempel i Shanghai. Foto: free-desktop-backgrounds.net
Staty i ett buddistiskt tempel i Shanghai. Foto: free-desktop-backgrounds.net
Nanjing Road - shopping! Foto: http://en.wikipedia.org
Nanjing Road - shopping! Foto: http://en.wikipedia.org

Shopping
Här finns ofantligt mycket shoppingmöjligheter. Den långa Nanjing Road är Shanghais huvudgata för shopping och världens längsta shoppingområde med sina 6 km. Området attraherar en miljon besökare, om dagen! Stadens mittpunkt People’s Square ligger som en centralpunkt där gatan sträcker sig vidare från The Bund till Hongqiao.

Klimatet
klassas som fuktigt och subtropiskt, med en medeltemperatur på 28-32 grader under juni, juli och augusti.

Att resa hit

Shanghai har två internationella flygplatser, Pudong och Hongqiao. Flyger du hit från Europa är det mest troligt att du kommer till Pudong som är den nyare flygplatsen. Det är fler som talar engelska i Shanghai än i övriga Kina men inget att räkna med. Bra att ta med är en enklare parlör och namn på hotell, flygplatser och övrigt skrivet på kinesiska. Svenska medborgare behöver visum för att besöka Kina. Detta söker man på kinesiska ambassaden i Stockholm eller på kinesiska generalkonsulatet i Göteborg. Man kan inte få visum vid gränsen.

Trevlig dag!

// Madeleine

 

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Vinnare av resan till Antwerpen

Tack för alla roliga, fiffiga texter! En hel del på rim och...
Läs mer

1 Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *