Sequoia and Kings Canyon National Park

En blick uppför General Sherman. Foto: Jim Bahn Wikipedia.
En blick uppför General Sherman. Foto: Jim Bahn Wikipedia.

USA har flera stora nationalparker såsom Death Valley, Everglades, Grand Canyon och Yellowstone bara för att nämna några av de mest populära. Idag tänkte vi berätta om Sequoia and Kings Canyon som ligger i delstaten Kalifornien.

Sequoia National Park grundades redan 1890 och gränsar till parken Kings Canyon. I det här området finns de kända jättelika sequoia-träden eller mammutträd som de också kallas. Ett av dessa, General Sherman, är det största trädet på jorden. Det mäter 84 meter och man tror att det är mellan 2300-2700 år gammalt.

De båda parkerna bjuder på ett rikt djurliv: bobcats (släktning till lodjuret), rävar, jordekorrar, skallerormar och rådjur är vanliga i detta område ibland ses även pumor som är ganska skygga och lever tillbakadraget.

En fiskare vid South Fork, Kaweah River. Foto: Alex Picavet
En fiskare vid South Fork, Kaweah River. Foto: Alex Picavet
Vandrare på väg till Bear Paw High Sierra Camp. Foto: Alexandra Picavet
Vandrare på väg till Bear Paw High Sierra Camp. Foto: Alexandra Picavet
Tunnel Tree, Sequoia National Park. Foto: James Tanner
Tunnel Tree, Sequoia National Park. Foto: James Tanner

Tillstånd

I parkerna får man klättra, fiska, utforska grottor, övernatta, fira bröllop (!) mm under förutsättning att man fått ett tillstånd för detta. Tillstånden är ett sätt att kunna övervaka vad som sker i området och att se till att både besökare och parker är skyddade så gott som möjligt.

Att ta sig hit

Det finns två vägar som ger tillgång till parkerna:

Highway 180 till Kings Canyon National Park från nordväst via Fresno och ger tillgång till den yttersta östra fordon åtkomlig plats i närheten av Cedar Grove.

Highway 198till Sequoia National Park från sydväst via staden Three RiversAsh Mountain som ligger på 520 m höjd. Det finns inga vägar som korsar öst-väst genom parkerna och Sierra Nevada bergen. Man har vissa krav på fordonen som kör in här, mer om det hittar du via den här länken.

Att köra hit från San Francisco: avståndet är ca 45 mil och tar ca 5 timmar att köra.

Öppet året om

Parkerna är öppna 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året, om vädret tillåter.  Högsäsong är under juli och augusti. Campingplatser kan vara svårt att få på sommaren under helger och helgdagar, samt på helgdagar off-season.

På grund av den extrema höjden området i parkerna, kan vädret variera kraftigt från område till område och från dag till dag. Se länken för mer information om den årstid som motsvarar den tid då du vill besöka parkerna.

Entré

Det kostar ingenting för barn under 15 år att gå in i parkerna. Under 2012 är det gratis för alla under dessa dagar:

14-16 januari (Martin Luther King, Jr. Weekend)
21-29 april(National Park Week)
9 juni (Get Outdoors Day)
29 september (National Public Lands Day)
10-12 november (Veterans Day Weekend)

Entré för fordon 1-7 dagar är 20 usd, för en vuxen 1-7 dagar är 10 usd.

Mer om nationalparker i USA framöver. Everglades i Florida verkar spännande! Vi önskar er en fortsatt fin vecka!

En svartbjörn tar en paus från mumsandet av ekollon. Foto: Alexandra Picavet
En svartbjörn tar en paus från mumsandet av ekollon. Foto: Alexandra Picavet
Skrivet av
Mer från Flygstolen

High Line New York

Känner du till High Line i New York? Det är en övergiven...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *