Moalboal, Filippinerna

Underbart vackert! Moalboal på Filippinerna. Foto: lafotografiadefilipinas.blogspot.com
Underbart vackert! Moalboal på Filippinerna. Foto: lafotografiadefilipinas.blogspot.com
Moalboal är ett område som ligger längs den sydvästra kusten på ön Cebu i Filippinerna. Moalboal är sedan det upptäcktes ett omtyckt turistmål för både lokala och långväga besökare. Vackra vita sandstränder och ett magnifikt vatten med upp till 40 m fri sikt vid dykning. Kort sagt en av de bästa platserna att dyka på i världen.

Vattnen i Moalboal Marine Park är mycket djupa (upp till 600 m) och har höga temperaturer på 27-29 grader. Kring ön Pescador Island erbjuds ett mycket rikt djurliv. Ön ligger i Tañon Strait, några kilometer från Cebus västkust. Pescador Island är omgiven av rev. Ur en dykares perspektiv är det en idealisk dykplats med lätt åtkomst från kusten (10 minuter, 3 km båtfärd från Panagsama Beach) och ett stort utbud av dykplatser från grunt till djupt dyk och snorkling. Tillgänglig året runt i alla utom extrema stormförhållanden erbjuds konsekvent intressant dykning.

Vacker natur på Cebu. Foto: divetheworld-christer.blogspot.com
Vacker natur på Cebu. Foto: divetheworld-christer.blogspot.com
Helt enkelt ett favoritresmål för de som gillar att dyka och njuta av naturens marina väsen. Den biologiska mångfalden är en av de största i världen även om man inte känner till den exakta antalet fiskarter, så finns här minst 2500 arter och 70% av alla arter kända i Filippinerna. Ön i sig självt är obebodd men har en automatisk fyr och landsteg som underlättar för den som vill gå iland på den norra och östra sidan. Här finns även kända  Cathedral, en vertikal tunnel för att dyka, genom att starta från 15 ner till 35 meter.
Dykning utanför Pescador Island. Foto: Evie Go
Dykning utanför Pescador Island. Foto: Evie Go

Miljöarbete

Alla intäkter från försäljningen av entrétaggar och biljetter hanteras av Moalboal’s kommun och Moalboal Dive Center Association. Pengarna används sedan för att finansiera ett antal program som prioriterar bevarande av området. Bland annat patruller som ser till avskaffandet av destruktiva fiskemetoder, insamling och omhändertagande av plast och annat avfall, bevarande av havsmiljön, utbildning och mangrove rehabilitering.
Boende på White Beach, Moalboal. Foto: http://zoox.blog.com/
Boende på White Beach, Moalboal. Foto: http://zoox.blog.com/

Boende

Här finns både resorts och enklare vandrarhem, de flesta belägna nära stranden.
Att ta sig hit
För att ta sig hit flyger man enklast till Cebu. Moalboal ligger cirka 89 km från Cebu City. Man åker hit med buss eller bil på ca 1,5 tim.
Fortsatt trevlig dag, vänner!
http://www.deepseaimages.com
Ett flygplansvrak utanför Moalboal. Foto: Paul Osmond http://www.deepseaimages.com

 

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Fina semesterbilder!

Det börjar bli sensommar, vi hoppas du haft lite ledigt, kopplat av...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *