Montenegro – favorit igen

Kustvägen söder om Dubrovnik. Foto: Leszek Nowak
Kustvägen söder om Dubrovnik. Foto: Leszek Nowak

Idag lite mer om Montenegro, en gammal semesterfavorit som återigen blivit populär. Det är ett litet land med ca 625 000 invånare, som ligger på Balkanhalvön i södra Europa. Montenegro gränsar till KroatienBosnien–HercegovinaSerbienKosovo, samt Albanien. Huvudstaden heter Podgorica.

Naturen i Montenegro är helt fantastisk, kuststräckan som smeker det Adriatiska havet är åtta mil lång varav tre mil består av fina stränder. I landet finns fyra nationalparker varav en av dem är den kända ravinen Tara, näst störst i världen, 1800 m djup och 3 mil lång. Det sägs att forsränningen som erbjuds i Tara-ravinens botten ska vara en fantastisk upplevelse.

Forsränning på Tarafloden. Foto: Vladimir P
Forsränning på Tarafloden. Foto: Vladimir P
Hur fint?! Tarafloden i Montenegro. Foto: http://www.hobyto.com
Hur fint?! Tarafloden i Montenegro. Foto: http://www.hobyto.com
Vackert i Montenegro. Foto: Yarik Mishin
Vackert i Montenegro. Foto: Yarik Mishin

Att resa hit

Flyg till Podgorica eller Dubrovnik, Kroatien. Vi föreslår att man härefter reser ner längs den vackra kusten med hyrbil. Montenegro är inte större än Skåne så det är inga långa sträckor att köra.

Bra att veta

Prisnivån är relativt billig jämfört med Sverige, bankomater finns i alla städer längs kusten och bankkort tas emot så gott som överallt. Eluttag är detsamma som hemma och det krävs inget visum att resa hit som svensk.

När ska man åka

Bra tid att resa hit är från maj till september. Högsäsongen är mellan juli och augusti.

Stadsport till den medeltida staden Kotor. Foto: Måns Sjödahl Wikipedia
Stadsport till den medeltida staden Kotor. Foto: Måns Sjödahl Wikipedia

Att se och besöka

Kotor är en liten stad belägen i Kotorbukten. Den gamla staden är en en av de bäst bevarade medeltidsstäderna vid Adriatiska havet och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Här finns flera små torg, en härlig liten matmarknad och en försvarsmur som ringlar sig runt staden upp på berget bakom. Den lilla silvergrå staden är ett omtyckt mål både för turister och en hel del kändisar som gärna besöker platsen om och om igen.

Durmitor Nationalpark, Zabljak. Spegelblank klar sjö och berg i en vacker nationalpark.

Kotor, Montenegor. Foto: Fibes
Kotor, Montenegro. Foto: Fibes

Drygt en timme förbi Kotor, hittar du den mytomspunna halvön Lustica, omtalad för sina många legender om pirater, sjömän, fiskare och dynamit. Idag är Lustica känt för sina stora vackra olivlundar, ost i olja, torkad fisk och prosciutto. Den största orten heter Krasici som bjuder på ett dussintal små fina vikar och hundratals små hus, med den mysiga atmosfären av en liten fiskeby vid havet.

I Budva distriktet finner du den lilla ön Sankt Stefan, Sveti Stefan, dit det numera finns en liten väg ut. På ön ligger ett prisbelönt lyxigt hotell, Villa Miločer, som år 2010 utsågs till årets hotell. Bilden nedanför ser väl närmast drömlik ut?

Det finns en massa fina små orter att besöka, historiska byggnader, kloster och kyrkor, små mysiga hamnar och badstränder och en hänförande natur. Kort sagt, Montenegro är ett underbart vackert land.

Vi hoppas att du får en fortsatt fin dag!

Sveti Stefan, Sant Stefan. En ö sm numera har en liten väg i Budva distriktet. Foto: http://www.travel-attractions-country.info/montenegro
Sveti Stefan, Sant Stefan. En ö med prisbelönt hotell i Budva distriktet. Foto: http://www.travel-attractions-country.info/montenegro

 

 

 

 

 

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Traditionella dansfesten i maj, Baile de Magos

Santa Cruz är Teneriffas huvudstad med cirka 200 000 invånare. Vi hann...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *