Europeiska Melbourne

Under mitt halvår i Sydney åkte jag på en weekend till Melbourne. Förra gången jag var i Australien var jag också i Melbourne och då åkte jag därifrån till Great Ocean Road som är en väg som sträcker sig cirka 240km längs med havet. Jag kan verkligen rekommendera en tur dit.

Jag åkte med en tjejkompis, Krisztina, till Melbourne och vi flög med Tiger Airways för en billig peng. Det tar cirka en timme. Tiger Airways är kanske inte det mest pålitliga flygbolaget men billigt var det och fram kom vi, värre var det hem då mitt flyg var inställt så jag tvingades åka hem en dag senare. De ordnade dock med hotell över natten. Väl i Melbourne bodde vi lite utanför city hos några vänner till Krisztina.

Foto: Krisztina Fuzesi
Foto: Privat

I Australien pågår det en strid om vilken stad som är bäst – Melbourne eller Sydney – och detta har länge varit en het diskussion och kommer nog alltid att vara. Melbourne är en kulturell medelpunkt, med lugnare tempo och det känns väldigt europeiskt. Staden är mycket platt och lättorienterad. Det finns stränder lite utanför city men de är inte lika fina som Sydneys. Vädret kan växla väldigt mycket, ”fyra årstider på en dag” är inget ovanligt.

En dag besökte vi St Kilda som är väldigt mysigt, nära stranden och har ett bra uteliv. På gatan Acland Street finns det grymt bra shopping! Mer norrut i stan ligger Bourke Street som också är ett mycket bra shoppingdistrikt, här finns bland annat varuhusen David Jones and Meyer. För att vila fötterna lite mellan all shopping och sightseeing provade vi på att åka spårvagn genom stan och fick på så sätt se ännu mer. Flinders Street Station är en väldigt fin byggnad där man kan ta spårvagnen ifrån.

Attans, den gick ej att öppna. Foto: Krisztina Fuzesi

Äldre delarna av Melbourne. Foto: Privat

Federation Square är en av Melbournes kulturella mötesplatser som idag även erbjuder gratis Wi-FI. Arkitekturen är lekfull och här finns många utställningar för den kulturelle.

Vill man uppleva staden ovanifrån kan man åka upp i Rialto Tower som är 253 meter hög. Från utsiksdäcket har man en otrolig utsikt. Man kan även välja att istället åka upp i Eureka Tower som är en 300 meter hög skyskrapa.

Melbourne har gott om mysiga och annorlunda caféer och även uteställen. Jag smakade kallt koncentrerat kaffe på ett ställe.

Federation Square. Foto: Privat
Ritikigt gott kaffe och mysigt ställe. Foto: Privat
I maskinen till höger gjordes det goda koncenterade kalla kaffet. Foto: Krisztina Fuzesi
Ytterligare ett mysigt och annorlunda café. Foto: Privat
Först köper man kaffe och våffla….Foto: Krisztina Fuzesi
….sedan tar man en back, slår sig ner i en gränd och börjar äta. Foto: Krisztina Fuzesi
Foto: Krisztina Fuzesi
Foto: Krisztina Fuzesi

Nattlivsutbudet är stort. Barerna är många och häftiga, det gäller bara att hitta dem men eftersom vi bodde hos några från Melbounre var det inga problem. Vi besökte bland annat ett ställe, The Croft Institue (www.thecroftinstitute.com.au). Det var som ett litet sjukhus där drickan serverades i provrör, personalen sönderslagna och på toaletten fanns en sjukhusbår och laboratoriumlampa. Jag fick rysningar i kroppen av det stället.

Vi besökte även Madame Brussels som är en bar/nattklubb (www.madamebrussels.com) med gräsmattor inomhus och med fina vita trädgårdsmöbler.

Skrämmande ställe. The Crost Institute, Foto: Privat
Utanför toaletter på “The Croft Institute” Foto: Privat

Eftersom jag bott ett halvår i Sydney och endast varit i Melbourne några dagar kan jag så klart Sydney mycket bättre och jag är mer ett Sydney fan än Melbourne fan. Jag gillar Melbourne väldigt mycket och hoppas att jag får chansen att åka hit igen och upptäcka mer av staden.

//Anna

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Dublin

Jag var i Dublin för några månader sedan och tänkte berätta om...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *