High Line New York

High Line New York. Foto:
High Line New York. Foto:

Känner du till High Line i New York? Det är en övergiven upphöjd tågbana för godstransporter på Manhattans West Side. Den användes mellan 1934-1980 och sträcker sig 22 kvarter, 2,4 km från 34th Street ner till Gansevoort Street.

När man byggde banan var det inte meningen att den skulle gå ovanför avenyerna, snarare ringla sig mellan byggnader för att kunna sammalänka fabriker och lager så man kunde frakta mjölk, kött och andra råvaror utan att störa den vanliga trafiken.

Under slutet av 90-talet grundade två boende i området, Joshua David och Robert Hammond, Friends of the High Line, för att arbeta för bevarandet av den gamla tågbanan. De förespråkade att man skulle öppna området och återanvända delar som allmän park och göra det möjligt för gångbanor längs sträckan. 2004 beslöt myndigheterna att avsätta 50 miljoner dollar till projektet som invigts i etapper därefter.

High Line är idag en offentlig park, en extraordinär allmän plats för alla besökare att njuta av. Den är öppen varje dag mellan 07-22. Mer bilder och info hittar du via länken ovan. Hoppas du njuter av en fin onsdag!
// Madeleine
Gröna växter och historiska spår. Foto: BArry Munger
Gröna växter och historiska spår. Foto: Barry Munger
Vackert! Foto: Piet Oudulf
Vackert! Foto: Piet Oudulf
Här planteras det för fullt. Foto: thehighline.org
Här planteras det för fullt. Foto: thehighline.org
Grönt mitt i stan! Foto: thehighline.org
Grönt mitt i stan! Foto: thehighline.org

 

 

 

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Solkusten – Marbella och Mallorca

Hej, jag heter Sandra Karlsson, är 23 år gammal och studerar Turism...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *