The Getty Museum

Hej och “Happy Friday!” som änglarna säger.

Los Angeles är inte speciellt känt för finkultur men de senaste åren har nya museum vuxit fram och ett av de mest intressanta är “The Getty Museum” som ligger på en bergstopp vid Sunset Boulevard med en underbar utsikt över både havet och downtown.

1954 öppnade oljemiljardären J. Paul Getty sitt hem i Malibu, för att visa sina unika samlingar av antikviteter och konst. Vid sin  död 1974 donerade Getty oljeaktier värda 700 miljoner dollar, till sin konststiftelse. 1984 köpte de ett stort landområde uppe i Santa Monica Mountains, för att bygga Getty Center, med ett stort konstmuseum.

Inträdet är gratis men parkering kostar femton dollar och sedan tar man en spårvagn upp till kullen. Museet är omgivet av en stor vacker trädgård och gallerierna bjuder på de stora inom konsten, bla. Rembrandt, Monet och Von Gogh.

The Getty Museum. Foto: Maria Tornberg
Just nu och fram till den 26:e augusti visas utställningen ”Herb Ritts: L.A. style”. Herb Ritts var en av de mest kända mode- och kändisfotograferna på 80-talet och utställningen inkluderar bla. 80 och 90-talets supermodeller, Madonna och nakenkonst.
Herb Ritts: L.A. style. Foto: Maria Tornberg
Här står jag och njuter av utsikten över min adoptivstad. Jag besöker museet när jag vill ha lite distans till staden, dricka en kopp kaffe och njuta av vacker konst.
Maria Tornberg. Foto: Per Larsson

En klar dag kan man se ända ner downtown, (höghusen i bakgrunden), och även bergen som ofta är toppade med snö.

Utsikten från The Getty Museum. Foto: Maria Tornberg

Om man tycker om att fotografera är detta ett perfekt ställe med sina vackra skuggor, ljus, vyer och natur.

Foto: Maria Tornberg

Här sitter jag och njuter av Europeriska målningar från 1700-talet. Svalt och skönt…

European paintings. Foto: Per Larsson

Restaurangen är elegant med utsikt över Santa Monica och havet. Jag rekommenderar söndagsbrunchen, ett glas champagne, eggs benedict och sedan en liten konstrunda, lagom finkultur som passar mig i smaken…

Restaurangen i The Getty Museum. Foto: Maria Tornberg
Mer från Maria Tornberg

LIVE! On Sunset!

Välkommen till LIVE! den stora lokalen fylld av modegodsaker från både lokala...
Läs mer

1 Comment

 • So nice to see that someone has found something else to enjoy in LA than Disneyland and Universal Studios. What many people do not realize, is that LA has more “finkultur” than most cities in the world. The Getty Center is a great new museum, but don’t forget The Getty Villa in Malibu that now houses the antiquity collection in the wonderfully recreated Roman Villa.
  Along Wilshire Blvd. one will find the rather small Armand Hammer museum, and further east, the Los Angeles County Museum of Art. Downtown is the MOCA with its modern collection, and to the east, in Pasadena, are the Norton Simon Museum and the Huntington Library and Gardens. The latter being the home to Gainsborough’s “Blue Boy”. In addition to these, there are The Museum of Technology, The Science Center, Petersen’s Auto Museum, The San Sylmar Collection, The Autrey Museum of Western Culture plus a number of smaller museums.
  Then there is music. LA is home to The LA Opera, The Long Beach Opera and the Center Stage Opera. The LA Philharmonic Orchestra dominates the music scene, complemented by The LA Chamber Orchestra, the Long Beach Symphony, The Glendale Symphony, The Pasadena Symphony, The New West Symphony, The California Symphony and The Hollywood Bowl
  Orchestra. Plus around 15 non-professional orchestras like The Santa Monica Symphony, The Doctor’s Symphony, The Youth Symphony and many others. In addition, we have The Los Angeles Master Chorale, The Camerata Singers and several other vocal groups.
  The LA Ballet is the resident dance company together with a string of smaller, non professional groups.
  As for theatre, LA has about 1200 theaters. When New York boasts of 400 new productions in one year, LA counts around 1000.
  In addition to all this, we do, of course have all the movie culture, the jazz clubs, the pop culture and Disney. All in all, a city hay has everything for everybody.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *