The Hamptons

The Hamptons består av en grupp små byar i distrikten South Hampton och East Hampton och ligger i södra delen av Long Island, New York. The Hamptons har de dyraste villaområderna i landet och inkluderar bla: Sag Harbor, Bridgehampton och Montauk, och är en populär sommardestination för New York-borna.

East Hampton är en av de mest chica och charmiga destinationerna med  sina butiker, enormt ståtliga hus, restauranger och vackra stränder. På slutet av 1800-talet förvandlades East Hampton till en lekplats för de förmögna och har genom åren sett många kända och rika residenter, bla. Billy Joel, Martha Stewart och Sean “P Diddy” Combs. Men East Hampton har även ett förflutet som konstnärernas koloni. Jackson Pollock’s hem har nu blivit ett museum. Mer info här.

Den officiella sommarsäsongen slår igång den 28:e Maj på “Memorial day” och efter det och fram till slutet av augusti är stränderna och restaurangerna packade men inte mer än något annat sommarparadis. Personligen tycker jag att The Hamptons är ett fantastiskt mysigt ställe, ett av de bästa i USA. Restaurangerna är suveräna; färska ostron, kammusslor och fisk i stora lass. (I The Hamptons hittar du inte fastfood). Det finns heller inga butikskedjor utan endast originella butiker. Naturen är underbar med skogar, stränder, hav, sjöar och vilda kalkoner! rådjur och fasaner. De lokala invånarna är som alla “locals” ofta är; mycket trevliga och hjälpsamma.

Georgica Beach är en av de mest kända och exklusiva stränderna; en lång, vidöppen strand med sanddyner, mjuk vit sand, blickande ut över Atlanten.

Georgica Beach. Foto: Maria Tornberg
Maria Tornberg på Georgica beach Foto: Privat

Efter en uppfriskning av salt vind och hav kan man strosa omkring bland almarna som löper längs Main Street och Newtown Lane.

Många historiska byggnader i byn har underhållits fint och har nu blivit museum. Av alla byar i The Hamptons är East Hampton den största och erbjuder en gammal biograf, gallerier, gourmetbutiker, caféer, etc.

Newton Lane East Hampton. Foto: Maria Tornberg

De flesta som spenderar helgerna i The Hamptons antingen äger eller hyr hus. Men det finns många charmiga hotell och B&B’s (bed and breakfast). Ett av de de bästa i East Hampton är “The Maidstone Arms“, (Anno 1740), nära till Newton Lane och Mainstreet. 2008 togs det över av svenskan Jenny Ljungberg. Numera har rummen döpts om till svenska kända namn som Linne’ och Birgit Nilsson, och det serveras en svensk inspirerad menu som dekonstruerad Toast Skagen och lammköttbullar med ricottadumplings.

The Maidstone Arms, East Hampton. Foto: Maria Tornberg
"The Living Room", Maidstone Arms, East Hampton. Foto: Maria Tornberg
Restaurangen i The Maidstone Arms, East Hampton. Foto: Maria Tornberg
Birgit Nilsson suiten. Foto: Maria Tornberg
Linne' stugan som ligger i trädgården bakom huvudbyggnaden. Foto: Maria Tornberg
.
Inne i Linne' stugan som ligger i trädgården bakom huvudbyggnaden. Foto: Maria Tornberg
Meditations- och yogaträdgården, Maidstone Arms. Foto: Maria Tornberg

Sag Harbor’s hundraåriga gamla gator är prydda med vackra hus, en del går ända tillbaka till valfångsttiden. Dessa historiska hus ligger inklämda mellan restauranger och affärer där du kan få en skymt av filmstjärnor och andra kändisar. Lokala sevärdheter inkluderar Canio’s Books, som ofta bjuder in författare för uppläsning och signering av sina böcker, det klassiska American Hotel och den lilla väderkvarnen.

En fördrink på klassiska American Hotel. Foto: Maria Tornberg
The Dock house säljer nyfångad fisk, räkor och hummer. De har även en liten servering. Foto: Maria Tornberg
Tutto Il Giorno. Bästa Italienska restaurangen i Sag Harbor. Foto: Maria Tornberg

Montauk är även är känt som “The End”. En fiskehistoria om fångsten av en tvåtons haj här, inspirerade till en bok och sedemera en framgångsrik film som ni kanske minns: “Hajen”. Om ni är intresserade av äventyr så är Montauk det perfekta stället. Här kan du sportfiska, spela golf, rida, campa vid havet, surfa etc. Det finns mer än 75 hotell, motell och B&B’s att välja mellan. Och naturligtvis måste fyren, Montauk Point Lighthouse, besökas.

Här finns även en massa härliga restauranger, lite mer rustika än i tex. East Hampton med supertrevliga och varma “locals”. The Navy har precis öppnats för säsongen och jag fick njuta av en öl, crabcakes och en dans med en cowboy. Det kallar jag en superkväll!

The Navy Foto: Maria Tornberg
Kvällens kavaljerer på The Navy i Montauk. Foto: Maria Tornberg

Ja, det blev ett långt blogginlägg denna gången men det finns så mycket att uppleva i The Hamptons och min helg där var så fantastisk att jag var tvungen att dela med mig av allt. Jag kommer definitivt att resa dit igen denna sommaren.

Kram och ha en underbar helg!

Maria

 

Mer från Maria Tornberg

Abbot Kinney Boulevard i Venice, Kalifornien.

I slutet av 1800-talet köpte tobaksmogulen Abbot Kinney från Morristown, New Jersey, (som...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *