Valskådning

Kortfenade grindvalar. Foto: Teneriffas turistbyrå

Första dagen på Teneriffa var det dags för valskådning med Gladiator U. Vi åkte från hamnen i Los Gigantes med en relativt liten båt. Man fick plats runt tjugo stycken på båten. Tanken var att vi även skulle kunna få delfiner, men tyvärr var de väldigt långt borta så jag såg dem knappt. Delfinerna man kan se är flasknos delfiner. VI såg desto fler valar av arten kortfenad grindvalar, de är mycket små till skillnad från blåvalen. I södra delarna av Teneriffa lever runt 500-600 kortfenade grindvalar och hälften så mångha flasknosdelfiner. De ses oftast två och två eller tre och tre. Dessa simmar saktare än delfinerna så därför är de lättare att upptäcka. Valskådning finns året runt och med tanke på att valarna lever så nära kusten har Teneriffa blivit den destinationen i Europa där flesta människor sett valar i det vilda. Bra klimat och lugnt och rent vatten som är rikt på föda, har gjort detta till ett bra hem för valarna och delfinerna.

Hamnen i Los Gigantes. Foto: Privat
Våra guider. Foto: Privat
Det här instrumentet sänder ut ljud och kan användas för att locka fram valar, det kopplas till en laptop. Foto: Privat
Håller utskik efter valar och delfiner. Foto: Privat
Och äntligen fick vi syn på dem. Foto: Privat
Det var ganska svårt att få se dem på så här nära håll. Foto: Privat
Foto: Privat

Maritima Acantilados, www.maritimaacantilados.com, erbjuder olika turer:
– 3 timmars val- och delfinskådning, 35 euro inkl dricka
– 2 timmars delfinskådning, 25 euro inkl dricka
– 1 timmes kustkryssning, 15 euro inkl dricka
– 2 timmars kryssning med simning i Masca Bay, 20 euro inkl mat och dricka
Barn 0-5 år gratis, 5-12 år 50% rabatt
Vill man ut och fiska kan man även charta en lite större båt där all utrustning ingår, från 70 euro för fiskare och åskådare 35 euro. Båttaxi går även mellan Los Gigantes och Masca Bay.

Turen var helt okej, jag kan rekommendera sjösjuketabletter för de som lätt blir sjösjuka. Har man aldrig sett valar innan passar turen mycket bra, men jag hade nog varit mer imponerad av att se blåvalar med sina stora fenor. Hade vädret även varit bättre tror jag att min helhetsupplevelse fått ännu bättre betyg.

//Anna

Skrivet av
Mer från Flygstolen

En kryddig berättelse – Vinn bok!

Sol, Safari & Serundeng – En kryddig reseberättelse av Anders och Marianne...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *