Traditionella dansfesten i maj, Baile de Magos

Santa Cruz är Teneriffas huvudstad med cirka 200 000 invånare. Vi hann bara med en snabb guidad tur, guiden sa att man egentligen behöver 1-2 dagar här för att hinna se mer av staden. Det lilla jag fick se gillade jag, en mysig stad. Vi passerade shoppinggatan som verkade ha ett bra utbud av butiker. Under vår vistelse på Teneriffa pågick den traditionella dansfesten, Baile de Magos, vilken inträffar årligen den 3:e maj. Den firas runt om på ön men som mest i Santa Cruz.

Arrangörerna hade fixat traditionella kläder till oss, som låg på våra hotellrum. Jag bar en lång blommig kjol med en stor randig skjorta till och en liten strå hatt. Vi var alla tvungna att bär dessa kläder annars hade vi inte kommit in på gatan, Calle de la Noria, där festligheterna äger rum.

Männen i blogggruppen i utstyrsel. Foto: Privat
Kvinnorna upptagna med att fotografera teatern. Foto: Privat

Detta är en unik händelse som uttrycker den rotade hängivenheten till Jesus Kristus korset och går tillbaka till när staden grundades för cirka fem århundraden sedan. Alla familjer öppnar sina dörrar och fönster på sina hus och välkomnar andra att skåda deras blommor, kors och altartavlor som är av särskilt stor betydelse. När man strosade längs gatorna såg man även alla dekorerade byggnader med dessa symboler på balkonger, fönster, på dörrar och väggar. Det pågår även en tävling om vem som kan göra det finnaste korset dekorerat med blommor och utsmyckningar. Jag tyckte dessa kors påminde om vår midsommarstång, dock betydligt mer utsmyckad.

Några av alla dekorerade och utsmyckade kors. Foto: Privat

Först besökte vi en riktigt god tapasrestaurang sedan bar det av till Calle de la Noria. Över allt i staden kunde man se folk iklädda olika kostymer och på väg till festivalen. Detta var en riktigt rolig upplevelse, runt 12000 människor, iklädda olika traditionella kläder. Längs med gatorna stod uppdukade bord, fyllda med medtagen mat och dryck som familjer bjöd varandra på. Trots att vi var väldigt mätta var vi så klart tvungna att prova lite av traditionella maten, bland annat den skrynkliga potatisen och gofio-kakan. Stämningen var på topp och det var kul att se alla dessa olika kostymer och hur mycket denna tradition betyder för invånarna. Dans ingår också och musiken som spelas är live och spelas på det traditionella spanska knäppinstrumentet timples (guitar med 4-5 strängar), trummor och caracas. Festlikheterna pågår till tidig morgon.

Riktigt mycket folk över allt. Foto: privat
En av alla ställen där de spelade musik. Foto: Privat
Becky med Monica frånTeneriffas turistbyrå och deras pratikant Cubanisimo. Foto: Privat
Kanidaterna till att bli festens drottning med Becky i mitten. Foto: Privat
Foto: Privat

Är man på Teneriffa och har möjlighet att besöka Baile de Magos, tycker jag absolut att man ska ta chansen. Man lär känna lokalbefolkning lite och får vara med om en riktigt rolig tradition.

//Anna

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Thailand – massor av tips

Många har bokat Thailand i vinter, faktum är att de flesta resenärer...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *