Matlagningskurs och vinprovning på Bodegas Monje

På Teneriffa har man odlat vin sedan 1400-talet och har prisbelönt viner tack vare den vulkaniska terrängen, olika druvor och det milda klimatet. Vi åkte till staden El Sauzal och vingården Bodegas Monje för att prova vin och vara med om en matlagningskurs. Först fick vi en guidad rundtur på vingården. Det mesta vinet som produceras på ön konsumeras här, resten går på export till USA.

Foto: Privat
Vår guide. Foto: Privat
Foto: Privat

Efter rundturen visade de hur man använder gofio, mjöl från rostade sädesslag, och gör kaka av det. Personligen gillade jag den speciella kakan, dock i begränsad mängd. Därefter kokade de potatis på Teneriffas speciella sätt. Massor av salt och lite vatten gör den oskalade potatisen skrynklig. Jag trodde den skulle smaka supersalt, men det gjorde den inte, det var gott.

Kaka av gofio. Foto: Privat

Sedan var det vår tur, vi delades in i gröna och röda laget efter mojo-såsernas färg, som vi skulle tillaga. Dessa såser är också specialiteter på Teneriffa. Båda görs med vitlök, spiskummin, salt, olivolja och vinäger. I den gröna mojosåsen har man i koriander eller persilja och gröna paprikor medan i den röda har man röd paprika och red hot peppers. Jag tyckte de båda var goda men föredrar röd mojo då koriander inte är min favorit.

Becky lagar grön mojos sås. Foto: Privat
Ingredienser till röd och grön mojo. Foto: Privat

Äter man i resturangen så ingår vinprovning annars ligger priset mellan 3-12 euro och då får man prova upp till tre viner med snacks till. Jättetrevligt och kul att få både se och själv laga traditionell mat från Teneriffa, samt provsmaka underbara viner från ön.
//Anna

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Sugen på USA

I går kväll var jag och mina kollegor; Sabina, Hans och Charlotte,...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *