Fem snabba om São Paulo

På väg hem från en veckas arbete i São Paulo, och tänkte fortsätta traditionen med fem snabba. São Paulo är inte precis det vanligaste turistmålet, åker man till Brasilien så är det oftast Rio de Janeiro och karnevalen som gäller. Det är mer sannolikt att du åker dit i affärer – för Brasilien är verkligen en spirade ekonomi, och Sao Paulo ett bubblande centrum för den nya framtidstron.

Bilderna är från restaurangen Bar Astor och dess källare SubAstor. Här kan du beställa en av världens godaste drinkar, enligt magasinet The Wallpaper. Och den heter så klart, The Wallpaper. Den syns på mittersta bilden och är magiskt god.

1. Trafiken är helt galen. Staden sägs ha världens största helikopterflotta och det förvånar inte. Kombinera mycket pengar i omlopp med en trafik som står i princip hela stilla, så blir det logiskt att du alltid hör helikoptrar ovanför huvudet. Träffade en gammal klasskamrat som numera bor i Sao Paulo och hon berättade att de till och med tar helikopter till lantstället på helgerna, om bara vädret tillåter det. Det betyder också att du som inte kan åka helikopter överallt måste räkna med långa transporttider, för staden är underutvecklad när det gäller kollektivtrafik och för stor (och farlig säger en del) att promenera i. Det är alltså viktigt att bo på rätt ställe, nära det du vill besöka. Då behöver du kanske bara lida vid ankomst och avfärd, taxiresan till och från flygplatsen kan lätt pågå i två-fyra timmar.

2. Maten och drycken är fantastisk. Jag visste att köttet skulle vara bra och att man skulle kunna hitta grymma caipirinhas överallt. Men jag hade inte kunnat föreställa mig att köttet skulle vara SÅ bra, eller att drinkarna skulle vara SÅ magiska. Ännu mer överraskad är jag ändå över allt annat som också var så gott, det var verkligen ett mat- och dryckesparadis. Bland annat kan man konstatera att den största japanska befolkningsgruppen utanför Japan ser till att förse stan med riktigt bra sushi. För att inte tala om brasilianarnas ostbröd, Pão de Queijo. Saknar det redan till frukosten. Och så måste du se till att du är där en onsdag eller lördag så du inte missar grytan på svarta bönor, Feijoada.

3. De vanliga guiderna är värdelösa. Normalt sett brukar antingen Yelp eller Tripadvisor ge riktigt bra tips, men i Sao Paolo är de värdelösa. Foursquare används däremot ganska flitigt, men alla kommentarer är på portugisiska och 4sq är ändå inte optimal som fickguide än. Traditionella guideböcker hinner inte med, här svänger det snabbt. Så det absolut bästa här är att faktiskt fråga. Vid sista lunchen med mina klienter berättade jag att jag var kvar i stan ett dygn till och fick ett detaljerat matschema i retur. De är stolta över sina krogar, med all rätt.

4. Portugisiska är inte spanska. Det kanske låter självklart, men en del av mina resekamrater överraskades över hur dåligt de klarade sig trots att de var flytande i spanska. Och engelska kan de i stort sett inte alls, utanför de mer internationella korridorerna. Jag har tex aldrig någonsin i någon annan del av världen misslyckats med att skaffa mig ett lokalt SIM-kort till telefonen (för att kunna köra datatrafik så klart). Men här gick det inte. Språkförbistring, förmodligen i kombination med viss bekvämlighet och viss oro för att göra fel. Brasilianarna är mycket hjälpsamma, men bara inom komfortzonen – det fick jag också berättat för mig av mina brasilianska vänner och kolleger.

5. Det är underbart roligt att vara i Sao Paulo. Staden och folket har en lysande förmåga att se glaset som halvfullt, både bokstavligt och bildligt talat. Det är mycket samba, mycket fotboll, mycket sorglöshet. Man skrattar gärna och mycket, och det är enastående trevligt att umgås med stadsborna. Om de inte är unga och nyförälskade alltså, för då är det inte kommunicerbara alls. Eftersom de bor hemma och inte får hångla där, så gör de det på krogen istället. Var beredd på ett väldigt kyssande överallt runt dig, på både krogar och barer. Man vänjer sig ;)

Och på tal om fotboll, staden kommer att koka under VM 2014. Det vågar jag lova. Tänker du åka dit då, kanske?

Skrivet av
Mer från Joakim

Appar på resan: TripIt – din egen assistent

Med runt 180 resdagar om året gäller det att ta hjälp om...
Läs mer

3 Comments

  • Det där med fotboll är ju inte riktigt min grej så 2014 kan jag hoppas över. En annan gång kan jag tänka mig att dansa på gatorna i Rio.

  • Håller med dig – gigantisk men charmig stad. Inte så vacker, men trevlig och med bra energi och fantastiskt trevliga människor. Skulle gärna se fler churrascarior i Sverige också…

  • Yes, Mats! Brasilien är verkligen paradiset för både meat- och meet lovers ;) – båda delarna något vi här hemma skulle kunna förbättra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *