Wikipedia, Wikitravel och att skapa en reseguide tillsammans

Älskar man att resa så älskar man nog reseguider också, eller hur? Tidigare samlade man dem på hög i bokhyllan och med åren blev de allt mer inaktuella. Numera hämtar allt fler sina tips och trådar på nätet istället. En snabb sökning på online travel guide ger bisarrt många svar och i kategorin ”Travel” i Appstore finns över 36.000 appar.

Många av de digitala tjänsterna skapas dessutom mer eller mindre av oss användare. TripAdvisor är en av de mer kända, som fungerar riktigt bra på många resmål – tex på Mallorca, vilket vi ska återkomma till om några veckor. Men det du bidrar med till TripAdvisor är bara tillgängligt där. Och det är ju lite synd.

Därför tycker jag det är spännande med öppen utvecklingen av en gemensam reseguide på nätet. Alla känner väl vid det här laget till Wikipedia, uppslagsverket som vi skapar tillsammans. Mindre känt är att det finns en kusin till Wikipedia som heter WikiTravel, och som innehåller information om 26.159 destinationer. Så här ser deras huvudsida om Sverige ut på engelska. WikiTravel startades 2003 och fungerar i allt väsentligt på samma sätt som Wikipedia. Skillnaden är att den ägs av ett företag istället för en stiftelse, och det påverkar det frivilliga engagemanget som krävs för att en sådan här tjänst ska bli levande.

Nu ser det ut att lösa sig och bli ordentlig fart på vår gemensamma reseguide. Huvuddelen av redaktörerna från WikiTravel gör uppror (nåja) mot företaget som driver tjänsten, och flyttar sig och sajtens innehåll till Wikipedia istället. Det är fortfarande mycket som ska falla på plats men det finns hopp om att bli hur bra som helst. Och allt detta är möjligt för att materialet ligger under öppen licens, fritt för alla att använda. Visst är det fantastiskt?

Brukar du skriva egna tips och recensioner på någon online-tjänst, eller har du kanske rent av skrivit något på WikiTravel? Berätta!

Skrivet av
Mer från Katarina

Avkopplande lounger hos Finnair

Bild: Lånad från Finnair Att vänta på en flygning kan vara ett...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *