Fem snabba om CPH – eller Kastrup Airport som det brukar heta

Kastrup är flygplatsen som känns som hemma* och den är många resenärers favorit. Den är SAS huvudsakliga nav, och något av juvelen i kronan. Trots att den är den tyngst trafikerade flygplatsen i Skandinavien känns den sällan överbelastad. I synnerhet inte om du tar till dig några av vaneresenärens tricks;

– Kollektivtrafiken till Kastrup är strålande. Öresundstågen stannar precis under terminal 3 och går med en turtäthet som gör att du knappast behöver göra någon ingående planering. Däremot är det en bra idé att köpa första klass om du åker på morgon eller eftermiddag. Tågen har inte riktigt den kapacitet som behövs och de är ofta överfulla. Lägger du till några tior får du sitta ner, och det är ju en ganska vettig inledning på resan.

– Vill ha med bilen ändå, eller ska åka ut svintidigt rekommenderas något av hotellen runt flygplatsen. Favoriten är Hilton som ligger på bara en gångtunnels avstånd. Experttipset är att man kan parkera i dyraste garaget om man köper det i paket med övernattningen. Det blir rena förtjänsten, men erbjudandet gäller bara till den 2 oktober. Skynda.

– Att resa med endast handbagage och checka in via datorn hemifrån, eller via mobilen, är inget specifikt tips för Kastrup men det tål att upprepas. Det finns förvisso massor med automater för check-in och slingorna för att droppa bagage är smidiga, men ändå. Ingen vill väl inleda en resa med mer köande än nödvändigt. Samma sak gäller säkerhetskontrollen. Har du någon som helst möjlighet så se till att kunna utnyttja fast track. Har du guldkort på SAS kan du ”fasttracka” oavsett vilken biljett du reser med, tex.

– Ha gärna gott om tid för på insidan av säkerhetskontrollen finns det mycket att underhålla sig med. SAS Business/Scandinavian Lounge** på CPH är en av de bästa loungerna i världen, men även utan access dit är det lätt att trivas på Kastrup. Det finns ett grymt utbud av affärer om du vill shoppa, en riktigt bra Caviar House om du gillar seafood, och till och med mysig miljö att bara strosa i. Få flygplatser har så mycket att erbjuda på ett och samma ställe. Tänk på bara att om du ska till en gate som börjar på C måste du passera en kontroll till, och där är det ofta lite kö. Och på insidan av den kontrollen är det öken. Håll ett öga på kön och anpassa din planering. Du vill inte fastna där ute längre än nödvändigt.

– En högst personlig tradition är att inleda varje resa med en gammeldansk. För du vet, en bra sak med flygplatser är känslan av att den stora världen är närvarande. Och där ute, i någon tidzon, är det alltid redan kväll – och därmed ok med en liten stänkare innanför västen. Skål, och njut resan!

* AGH, Ängelholm-Helsingborg flygplats är ännu mer hemma. Jag tror alla är överens om att de har världens bästa personal – alla borde gå skola hos dem. Men det känns mer som ett vardagsrum än en flygplats, så det räknas liksom inte.
** Det där med SAS lounger och Business resp Scandinavian är en ständig källa till förvirring. Tidigare var det väldigt strikt att bara resenärer med EBG, guldkort och uppåt, fick access till Scandinavian. Nu känns det som om de oftare är flexibla – men fortfarande gäller att den loungen är den bättre. Ljusare, tystare, komplett bar, ofta lite bättre mat etc. Så om du kan, håll till höger både på Kastrup och Arlanda.

Skrivet av
Mer från Joakim

Wikivoyage – en fri reseguide med 1434 artiklar på svenska

Det har varit en lång resa, med mycket strid och osämja, men...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *