Berlin – på ett fotbollsmässigt plan

bild på olympiastadion

Bild: CC BY Wikipedia

Mitt första möte med Berlin var faktiskt samma år som muren föll. Vi passerad utanför efter en semesterresa till ex-Jugoslavien. Därefter har jag varit där ett par gånger och det är en stad som förändras hela tiden. Till det bättre förstås. Min relation med Berlin är mer på det fotbollsmässiga planet. Senast jag var i VM-ärende i Tyskland var 2006. Den gången var jag där som turist och gjorde gemensam sak med tusentals och åter tusentals svenskar och promenerade till RheinEnergiestadion i Köln. I handen hade jag biljett till Sverige-England och en sån håller man hårt i. Med fem minuter kvar gjorde Steven Gerrard 2-1. I sista minuten kvitterade Henrik Larsson. Vi fick ett minne för livet och att Tyskland sedan slog ut Sverige i åttondelsfinalen var väl mer en formalitet.

Nu är vi där igen. En ny tävlingsmatch mot Tyskland – i Tyskland. Den här gången handlar det om gruppspel som ska avgöra vilka länder som får åka till Brasilien 2014. Henrik Larsson kommer inte kvittera i slutminuten. Den här gången heter han förmodligen Zlatan Ibrahimovic eller är det kanske en ex-helsingborgare som Andreas Granqvist som hoppar högt och knoppar in en viktig poäng? Att möta Tyskland på Olympiastadion i Berlin kan dock vara något av det svåraste en fotbollsnation kan utsättas för.

När Olympiastadion stod klart för OS 1936 tog arenan in drygt 100 000 sittande och stående åskådare. I dag rymmer den stadsägda imponerande byggnationen 76 176 sittplatser (inga ståplatser). Jag har inte själv räknat… utan förlitar mig på diverse officiella sidor.

Det jag själv räknat ut är att Tyskland-Sverige på ett utsålt Olympiastadion i superhäftiga Berlin är en upplevelse som går utanpå det mesta.

Bollen är rund eller som berlinaren säger: ”Alles ist möglich”.

 

Bild på Torbjörn Dencker

Torbjörn Dencker
Frilansjournalist inom tv och tidning och chefredaktör för fotbollssajten alltidfullsatt.se
Han är också programledare för 24Fotboll, bästa sportkanalen på webben.

Skrivet av
Mer från Katarina

Kroatien – Naturlig avstressning

Bild: CC by enbodenumer Hej och välkommen till Flygstolens nya temavecka. Denna...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *