Trots allt – Central Park om natten är numera ganska säker

Bild på central park på natten
Bild: CC by raindog

De här tipsen är skrivna av Olle Wästberg. Vi är glada och stolta över att få publicera dem på vår blogg, Olle är definitivt sverigebäst på New York, och staden är ju ett av våra mest populära resmål. Vi rekommenderar alla USA-intresserade att prenumerera på Olles nyhetsbrev.

Nyligen blev en äldre kvinna våldtagen på natten i Central Park. Det ledde till stora rubriker i New York-tidningarna. Just rubrikerna är ett bevis på att New York blivit en säker stad. Förra året skedde 18 rån i parken. Antalet rån 1981, mitt under New Yorks kris, var 731. Även om inte antalet brott minskar lika snabbt som tidigare är New Yorks förvandling från en brottstyngd stad till USA:s säkraste storstad fantastisk. Mer än 10.000 människor skulle varit döda om inte Rudi Giuliani slagit in på en ny brottsbekämpande politik 1994. Siffrorna talar sitt tydliga språk, du hittar dom här.

Central Park är en symbol för detta. Visst ska man vara försiktig I storstadsparker på nätterna – vare sig det är Humelgården eller Central Park. Men idag finns det hundägare ute med hunden och joggare vid midnatt i parken.

Nyhetsbrevet som vi hämtat tipsen från har sin tyngdpunkt i New York och utkommer varje månad. Olle Wästberg var i mer än fem år svensk generalkonsul i NYC och han återvänder ofta dit. Han har också varit generaldirektör för Svenska institutet, riksdagsledamot, statssekreterare i finansdepartementet och chefredaktör för Expressen. Han är också en generös vän, när vi frågade om den här publiceringen svarade han utan betänketid: ”Naturligtvis!”, och passade på att ge tips om hur vi skulle kunna förbättra sökningarna här på Flygstolen ;)

Skrivet av
Mer från Katarina

Val Thorens – ett snö- och partyparadis

Bild: CC by flrnt Val Thorens är ett av de allra populäraste...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *