Best of the West – Ecuador

Västkusten i Ecuador beskrivs enklast som ett harmoniskt paradis. Jämfört med Asien så kan man nästan kalla kusten för en outforskad skatt. Vi tänkte dela med oss av våra två favoriter Puerto Lopez och Montañita som båda ligger cirka 10 timmar ifran (med bil) Quito respektive 3 timmar fran Guayaquil.

Puerto Lopez är en fridfull liten fiskeby med ett litet torg och ett par affärer som centrum där de flesta livnar sig på (som namnt) fiske eller turism. Vid första ögonkast så är Puerto Lopez inget speciellt men ger man sig ner mot havet så förstar man snabbt varför så många väljer att spendera ett par dagar där.

Den största anledningen till varför vi åkte till Puerto Lopez var inte för att relaxa utan för att åka på äventyr. En timme utanför Puerto Lopez kust ligger Isla de la Plata även känd som fattigmans Galapagos med flera olika fågelarter däribland den mest kända: Blue Footed Boobie. Mellan Puerto Lopez kust och Isla de la Plata finner man ett av världens valrikaste hav. Valsäsongen är mellan juni och början av oktober men vi åkte ut på vinst och förlust och hade sådan pass tur att vi fick se en hel flock samt bebisar som hoppade, vilket är väldigt unikt även under säsong. En hel dag på havet och en visit till Isla de la Plata (inklusive en god lunch) kostar 30 dollar. Detta gör Puerto Lopez till det perfekta budgetalternativet för de som inte har råd med Galapagos. Vi själva tycker det är värt ett besök oavsett budget. Att komma så närma valar är en av dem mest spektakulara upplevelserna i våra liv.

Montañita är ett av Ecuadors populäraste surfspots och man förstår snabbt varför när man kommer dit. Vacker strand, perfekta vågor, trevliga människor och (för det mesta) soligt och skönt väder. Vi spenderade en vecka i Montañita och hade det riktigt roligt. Vi surfade, dansade salsa, åt ny och spännande mat, drack juicer och drinkar gjorda på färska frukter från området och gick på reggaeklubbar. Vi hade turen att lära känna locals som visade oss kusten mellan Motañita och Puerto Lopez samt Montañita och Salinas, en stad som ligger 7 mil söder om Montañita. Vårt bästa tips är att utforska själva för hela kusten består av paradisstrander med grymma vågor för er som vill surfa. En bräda kostar 3 dollar för två timmar och 10 dollar för en hel dag.

När ni är på västkusten får ni absolut inte missa att äta skaldjur och fisk, det är deras specialité, och mycket frukt. Nedan ser ni bild på våra två favoriter: Ceviche: Det som matexperter kallar “nästa sushi”. Ceviche är rå fisk/skaldjur som tillagas i lime och chillimarinad. Grenadia: En frukt som påminner om passionsfrukt i konsistensen men som är mycket sötare till smaken. Ni får absolut inte missa att äta denna.

Alla fotografier tagna av: Frida Ahlberg

Läs mer om vår resa på: http://lettersfromthesouth.tumblr.com/

 

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Riktig chock på kontoret. Flygstolen vs charter

Satt och hjälpte marknadschefen att ta fram priser till vårt nyhetsbrev idag....
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *