Ukrainska flygbolaget Aerosvit i konkurs

bild på aerosvit
Bild: AeroSvit

Rättelse – Just nu (8/1-2013): Konsumentverket delger mer information idag. Läs mer här.

 

I mellandagarna blev flight VV216 från flygbolaget Aerosvit stående på Arlanda, man har inte betalat de nödvändiga avgifterna och hindrades av Swedavia från att lyfta. Ett par dagar senare hände det igen.

– Det är samma visa och det har dessutom hänt en gång emellan. Det som är skillnaden är att de nu inte betalat avgiften till handlingsbolaget som sköter incheckning och tankning och sådant, säger Henrik Kelfve vid Swedavias pressjour till Aftonbladet.

Krisen för Ukrainska Aerosvit är alltså ingen nyhet, men tidigare hävdade man att verksamheten skulle fortsätta i väntan på en lösning. Men nu verkar det vara definitivt över. I går, den 6 januari, meddelade Sveriges ambassad i Kiev att flygbolaget har försatts i konkurs.

Det är inte första gången ägaren Igor Kolomoyskij hans bolag Mansvell får problem med sina flygbolag. Under 2012 har både Skyways (Svenskt flygbolag, grundat som Avia 1940 och som köpt av Mansvell så sent som 2010) och Cimber Sterling gått i konkurs.

Omkring 60 svenska resenärer är strandsatta i Kiev efter de inställda flygningarna i lördags. I dag ska de möjligen flygas hem, via Tallinn. Aerosvit säger att de ska försöka hjälpa till med hotellboende i mån av tillgänglighet.

Vad händer med mig som kund?

1. Om du har köpt din resa med kort kan du kontakta din bank och reklamera ditt köp.

2. Om du har betalat din resa via internetbank är du ej skyddad om du inte har valt att köpa konkurskydd som tillägg till din resa.

3. Om du köpt konkursskydd kommer du få tillbaka pengar för din resa enligt de villkor som gäller för konkursskydd.

I dagsläget har vi inte fått någon mer information om vad som gäller utan inväntar besked. Vi kommer också att kontakta alla berörda kunder via mail så fort vi vet mer. Det är många berörda så vi tar hand om er i turordning.

Skrivet av
Mer från Katarina

Idag inleder Flygstolen.se sin expansion i Norden

2012-12-04 lanserades Tripmate i Sverige, en onlinebokning för den prismedvetna och erfarne...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *