Wikivoyage – en fri reseguide med 1434 artiklar på svenska

Det har varit en lång resa, med mycket strid och osämja, men nu är den äntligen på plats. Separationen från Wikitravel började redan 2006, och i förra veckan lanserade man äntligen. Wikivoyage är nu en del av ”wikipedia/wikimedia-familjen” och alla spår den en lysande framgång. Ambitionen är hög, men flyttstädningen pågår fortfarande.

Principen är precis den samma som på vanliga Wikipedia, tjänsten är alltså en öppen web-baserad reseguide för både resmål och reserelaterade ämnen skriven av frivilliga skribenter. Projektet har det långsiktiga målet att bli en komplett och aktuell världsomspännade resehandbok.

Redan vid lanseringen finns det nästan 1500 artiklar på svenska, men också över 25.000 på engelska. Det finns totalt nio språkversioner och vi ska vara lite belåtna över att svenska är med redan i första omgången.

Förutom ambitionen att bli den enda reseguide du behöver, så arbetar man mycket med lust och upptäckarglädje. Det finns gott om olika ingångar till härliga resmål, tex ”Rekommenderat resmål”, ”Vid sidan om allfarvägen” och ”Reserelaterade ämnen”. Men den stora poängen är så klart att du kan redigera sidorna själv, och att det material som finns här är fritt att återanvända i alla tänkbara sammanhang. Precis som på Wikipedia alltså.

Givetvis fungerar Wikivoyage fint i mobilen, och för papperskramen går det utmärkt att skriva ut (eller spara som en PDF;)

Så nu är det bara att sätta igång. Läs på, res och bidra.

Skrivet av
Mer från Joakim

Appar på resan: TripIt – din egen assistent

Med runt 180 resdagar om året gäller det att ta hjälp om...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *