Matmetropolen för alla plånböcker

Bild på Thailändsk mat

Doften av nyhackad koriander, stekt vitlök och bubblande fisksås gör sig ständig påmind när man promenerar längs Thanon Sukhumvit, en av Bangkoks mest välkända gator. Om det är en tidig morgon, eller mitt i
natten är oväsentligt. Tillgången på mat är inte styrd av klockan.

En av de uppenbara fördelarna med Bangkok som matmetropol är att det finns få städer där man får så mycket för reskassan, som just här. En annan är att variationerna i utbudet känns så gott som obegränsade. Här återfinns alltifrån enkla gatuhak till fashionabla takrestauranger med utsikt över stora delar av huvudstaden.

På bakgatorna (“soi” på thailändska) eller på marknadsplatserna äter man en lunch bland lokalbefolkningen för en svensk tia. Stekt ris med skaldjur eller två kycklingspett med tillhörade sås. Eller kanske en soppa med tjocka risnudlar och ett kokt ägg. Vatten med is ingår som regel i priset. Öl, sodavatten eller rentav en giftröd Fanta kan man köpa till. Möbleringen består inte sällan av smårangliga plaststolar och slitna plåtbord utplacerade direkt på trottoaren. Men låt inte skenet bedra, rätterna är ofta tilltagna och vällagade. Thailändsk mat är lika välsmakande på gatan som den är på restaurangerna.

Personligen slås jag ofta av att turister inte riktigt “vågar” prova på annat än det som känns mest bekant. Mitt personliga tips är att just våga lite, att prova det okända! Allt man riskerar motsvarar ju priset för en svensk varmkorv, eller nåja, kanske två.

Motsatsen till gatumaten torde vara gourmetrestaurangerna belägna på stadens lyxhotell. Stadens bästa utsikt åtnjuts från Vertigo Grill and Moon Bar (på Banyan Trees 61:a våning) eller Sirocco (på State Towers 64:e våning). Det enda dessa ställen har gemensamt med haken på gatan är välsmakande mat. Prisbilden är från ett annat universum. Räkna med minst en svensk tusenlapp för en trerätters meny och en flasköl kan gå loss på en svensk hundring. Glöm inte heller att klä dig någorlunda propert. Sandaler och shorts ratas vänligt, men bestämt.

Resor till Bangkok hittar du här hos oss på Flygstolen, hotell finns i massor och paketpris finns att kombinera för alla smaker.

Bild på Thailändsk mat

Jens Weegar

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Australien – Northern Territory

Darwin, huvudstaden i Northern Territory, ligger vid Timorsjön som havsområdet mellan Timor...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *