Muay Thai – Thailands nationalidrott

Bild på boxning i Bangkok

Det är varmt i lokalen. De stora glasflaskorna innehåller ett gult flytande liniment som luktar starkt av mentol. Innan matchen masseras boxarna med in linimentet för att mjuka upp och värma upp musklerna. Utöver en metallsuspensoar och handskar har boxarna inga skydd, men fyra-fem timmars daglig träning har gjort att de är duktiga på att parera attackerna från motståndaren.

Redan innan matcherna sätter vadslagningen igång. Thailändska män, för det är i princip bara män, satsar högljutt pengar på boxarna med inlärda gester och tecken. Sedan är det dags för den första matchen. Ofta är det unga förmågor i de lätta viktklasserna som inleder i de första matcherna. Efter en traditionell dans som kallas ‘Ram Muay. är det dags för den första ronden. I den är det vanligt att boxarna “känner på varandra” och därefter höjs tempot succesivt. En liten orkester spelar på traditionella thailändska instrument i takt med boxarnas kamp. När intensiteten höjs i matchen, blir även musiken intensivare.

Biljetterna kostar från några hundra baht, upp till 2000 baht vid ringside. De två största boxningsarenorna heter Ratchadamnoen Stadium (vid Thanon Ratchadamnoen Nok, inte så långt från berömda turistgatan Khao San Road) respektive Lumpini Stadium (vid Rama IV Road, nära Lumpiniparken och intill tunnelbanestationen ‘Lumphini’). Dock kommer den sistnämnda stänga under 2014. Den ägs av den thailändska armén vilka har beslutat att bygga en helt ny arena på en ny plats.

Bild på boxning i Bangkok

Resor till Bangkok hittar du här hos oss på Flygstolen, hotell finns i massor och paketpris finns att kombinera för alla smaker.

Jens Weegar

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Unesco

    UNESCO – The worlds heritage Unescos världsarvslista har till syfte...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *