Hamam är Turkiets urgamla Spatradition

bild1

Turkiet är ett hett resemål och har blivit det nya populäraste charterresemålet och populäriteten bara ökar.

Den turkiska badtraditionen kommer ursprungligen från antikens Rom och kallas Hamam. Under den ottomanska tiden var hamam en viktig del av vardagslivet, speciellt för kvinnorna vars rörelsefrihet ute i övriga samhället var begränsad. En kvinnas rang kunde avläsas i hennes badaccessoarer. Förnäma turkiska kvinnor hade högklackade trätofflor, sirliga tvålkoppar, silverkärl och exklusiva tyger att drapera sig med i badet. Nedan hittar du många fantastiska bilder och platser som du enkelt, bara ca 3 timmar bort kan resa till. Flygen hittar du här hos Flygstolen.

 

bild2
Turkiets svar på St Tropez eller Puerto Banus är Bodrum i sydvästra Turkiet.

bild3

bild5

 

bild6

 

bild7

Här masserade kvinnorna varandra, här mönstrades blivande svärdöttrar och här firades bruden med mat, musik och dans. Om en man förbjöd sin hustru att gå till hamam, gav det henne rätt att skilja sig.

bild8

I det turkiska badet, hamam, får man kroppen skrubbad av en hamammästare (tellak) och blir därefter intvålad. Ett hamam känns igen på sina kupoltak och det unika uppvärmningssystemet. Badet hettas upp genom att golv och murverk strålar värme. I mitten av rummet finns navelstenen där man ligger innan skrubbningen för att kroppen ska börja svettas och porerna öppna sig. Här flödar vattnet fritt över marmorhoarna och ångan skapas på naturlig väg i mötet med det uppvärmda stengolvet. Det är 40-50 grader varmt i hamamen med en hög luftfuktighet. Många bad är uppdelade mellan en manlig och en kvinnlig avdelning. I hamamen bär man ett speciellt skynke (pestemal) runt kroppen för att skyla sig. Man går inte omkring naken i hamamen som i en svensk bastu. Hamam betyder ursprungligen mummel på grund av att rösterna försvinner upp i kupolen när man pratar. Hamam har senare kommit att få betydelsen badhus, värme och värmespridare.
Cagalogl Hamam är ett av Istanbuls mest berömda och pittoreska badhus som Sultan lät bygga upp 1741.

bild9
Den avslappnade känslan efter ett Turkiskt bad är svår att uppnå på något annat sätt. Det är som ett balsam för själen.

The Marmara Taksi Hotel i Istanbul, ett stort modern hotell på Taksimtorget som har 386 bekväma rum med stadsutsikt. Där finns gym, utomhuspool, hamam och flera utmärkta restauranger.

bild10

I Bodrum hittar du det fina Hotellet Doria Hotel Bodrum som ligger nära Amfieteatern, Mausoleet vid Halicarnassus och Bodrums slott. Hotellet Spa har kroppbehandlingar, ansiktsbehandlingar och skönhetsbehandlingar. Privat strand men öven två utomhuspooler.

BILD11

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Final countdown

Hej kära vän, sista dagen att vara med i tävlingen där första...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *