Sagolika Krakow

2295209715_6969aa74c6_z
Bild: CC by _Szarlej_
Precis just nu när våren är kommen är Krakow ett perfekt resmål för en mysig weekend. Staden är lagom stor och har det mesta inom gångavstånd.Du upplever vackra välbevarade hus i barock, gotik och jugendstil. Och kanske bäst av allt – det vackra magnoliaträden. Som i en saga känns kanske som en klyscha men lite så är det här i Polens näst största stad. I din vandring i gamla staden hittar du olikfärgade hus med blommande träd och precis där och då är det precis som i en saga. En liten bit från gamla stan hittar du den gamla judiska stadsdelen Kazimierz och i Krakows äldsta stadsdel Stare Miastro finner du en del som finns med på världsarvslistan. Här ligger det som en gång var de storsta torget i medeltidens Europa, så stort att trots hundratals turister, hästar, blommsterstånd, uteserveringar, gycklare och musikanter ger det ett ödsligt intryck.

Shopping:
På stora torget i gamla stan finns den fantastiska tyghallen Sukiennice som påstås vara världens allra första varuhus. Det byggdes på 1300-talet och har återuppbyggds ca 200 år senare efter en brand. Här hittar du bla bärnstenssmycken, målade ägg, porslin, väskor i läder mm. Att inte shoppa är är nog lite av en konst i sig. I centrun hittar du bästa shoppingen på gatorna Florianska och Grodzka.

Marknader:
På Plac Nowy i Kazimierz kan du köpa den godaste mat du kan tänka dig samt mycket annat. På lördagarna hittar du antikviteter och på söndagarna hittar du kläder här. På Plac Targowy, inte minst på söndagarna hittar du små söta gummor klädda i traditionella kläder säljandes av blommor, ägg, goda ostar och mycket mera.

Sevärdheter:
Filmen Schindler´s List bygger på en sann historia från andra världskriget. Idag är fabriken ett museeum. Schindler räddade tusentals judar från förintelsen så platsen är ett måste att besöka även om det kommer att beröra dig hårt och djupt. Utanför Krakow ligger koncentrationslägret Auschwitz där många många människor mötte döden under fruktansvärda förhållanden. Något vi måste minnas och ta med oss till generationer bakom oss.

Flygstolen hjälper dig gärna med din resa: Till en början hittar du flyg, hotell och färdiga pakerresor här. Behöver du vår hjälp finns vi på info@flygstolen.se eller på 0771-290 290

En titt:

Skrivet av
Mer från Katarina

Qatar Airways flyger till Chicago

Qatar Airways fortsätter att expandera i en rasande takt och inleder nu...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *