Flera nyanser av Rom

Castel Sant´Angelo, Rom
Klockan är 06.30, Rom har knappt vaknat.  De mörkt ärgade gamla stenhusen reser sig längs smala kullerstensgränder. Att vara morgonpigg är en fördel när ska uppleva den mäktiga Peterskyrkan i Vatikanstaten. Dessutom är det ren och skär njutning att upptäcka den annars sjudande miljonstaden i stillhet. Missa inte fler av ”Rosita reser”s Rom-tips med bland annat smakrik utflykt, shopping och geografiskt väl placerade hotell.

Vart jag mig i Rom vänder är det ”tappa hakan” vackert. För att uppleva staden som rymmer tre miljoner invånare och en mängd turister behöver du gåvänliga skor, en karta och guidebok. Det underlättar att läsa sin guidebok innan ankomst. Rom kryllar av vackra byggnader och sevärdheter. Det ger mervärde att förstå att det du ser är mäktiga Forum Romanum, charmiga Piazza Navona och vackra Pantheon.

Rom är en rimligt kompakt stad som du lätt upplever till fots. Inklusive tidigare nämnda sevärdheter finns också välkända Colosseum, Spanska torget (trappan), Fontana di Trevi samt Vatikanen och Peterskyrkan. Alla finns på promenadavstånd från trevliga hotell som till exempel Accademia, Hotel White och Della Nazione 

Magiska Rom i gryning
Häng på låset när Peterskyrkan i Vatikanstaten öppnar kl. 07.00. Det är en kittlande speciell känsla att uppleva den nästan ensam. Redan före kl. 08.00 börjar det strömma till av turister. Det gör det även till Sixtinska kapellet som ligger knappt en kilometer från Peterskyrkan. Ändå öppnar inte kapellet förrän kl. 09.00.

Beräkna 30 minuter rask promenad till Peterskyrkan från Fontana di Trevi (granne med de tre hotellen ovan). Vyerna och stillheten över Rom en tidig morgonpromenad är magisk, missa inte det!

Njut mat, shopping och stadens gröna lunga
Rom är mer än vackra och mäktiga byggnadsverk. Upplev matlandet Italien med dina smaklökar. Eating Italy Food Tours arrangerar promenadutflykt i gemytliga Testaccio ca tre kilometer utanför Rom. Det är verkligen fyra timmar njutning.

Ingen storstad utan shopping. Rom erbjuder utöver världskända sevärdheter och njutningsfull mat och dryck också shopping i toppklass. Adress Via del Corso nära Spanska torget (trappan) har ett stort utbud med välkända internationella och prisvänliga märken som GAP, Zara och fler. För exklusiva märken som Mulberry, Gucci, Jimmy Choo med flera finns de på adress Via Condotti i nära anslutning till Spanska torget.

Pausa i shoppingen och köp en lunchpicknick. Gå sedan uppför Spanska trappan. Strax ovanför finner du där en grön och stilla oas i parken Villa Borghese med strålande utsikt över staden och folklivet.

Picknick i Villa Borghese

 

 

Rom är en enkel stad att resa till. Flyg hittar du med flera flygbolag hos Flygstolen, hybil kan bara trevligt för att ta sig runt om man har gott om tid, hotell i alla prisklasser eller varför inte en färdig paketresa?

På återseende Rom – Arrivederci Rom
Jag är förälskad i Rom. För säkerhets skull ställer jag mig med ryggen mot Fontana di Trevi och kastar ett mynt med höger hand över vänster axel ner i vattnet. Jag vill tro på talesättet att jag då kommer att återvända.

På återseende Rom

Rosita Lincoln arbetar som skribent. Efter 16 år i resebranschen har hon samlat på sig stor erfarenhet om resmål och hotell. Rosita Lincoln är också trebarnsmamma och har gjort 30 utlandsresor med barn de senaste tio åren. På Rosita reser skriver hon om inspirerande om resor & utflykter med barn. Rosita reser utsågs till vinnare i resebloggtävlingen Travel Blog Awards 2012,  kategori “Bästa Barnresetipsen”. I augusti kommer Rosita reser ut i bokformat.

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Hotell i Minneapolis

Om du läst våra två blogginlägg från Minneapolis och Saint Paul är...
Läs mer

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *