Viktigt om pass/visum till USA

3690620707_2ce7aeea79_z
Bild: CC by ruminatrix

Även om man jobbar på Flygstolen där världen bara är precis runt hörnet eller man sitter och bokar sin första resa till USA så är det inte alltid så lätt. Inte för att det är svårt eller krångligt uttan mer för att man måste komma ihåg att vara extra noga. Några tips att tänka på är att vara extremt noga med hur ditt namn stavas. Stavas ditt namn på samma sätt i passet som på biljetten är en fundering att ha med. Är passet giltigt under hela din resa? Går ditt pass att läsa i maskin och till slut har du ansökt om ESTA eller visum? Om du svarar ja på dessa freågor har du kommit en bra bit på vägen.

Amerikanska myndigheter kräver att passagerare som inte har visum och som uppfyller kraven om att få resa under “Visa Waiver Program”, fyller i en särskild ansökan online för att få tillstånd att resa till eller via USA.

Ansökan kallas för ESTA och ska göras i förväg via ESTAs webbplats. Myndigheterna rekommenderar att detta görs senast 72 timmar före avresa. I de flesta fall blir ansökan klar med en gång och svar ges online redan inom ett par sekunder. Obs! Oftast.. Det är passagerarens ansvar att ansöka och erhålla ett ESTA. Var noggrann när du fyller i ansökan så att alla passuppgifter är korrekta, detta innebär även stavning av ditt namn. Vid incheckning kontrolleras att du har ett godkänt ESTA från den information som avläses elektroniskt från passet. Om passuppgifterna du lämnat i ESTA ansökan inte stämmer överens med det som avläses elektroniskt så nekas du inresa till USA. Tänk på att utan ett visum eller ett godkänt ESTA, får du inte gå ombord på din flight till USA, en semster på kastrup är alltså inte lika kul.

Ett godkänt ESTA gäller i 2 år och för flera inresor till USA men tänk på att göra ny ansökan om du förnyas ditt pass.

Läs mer om pass- och visumregler till USA och ansök om ESTA här.

Skrivet av
Mer från Katarina

Vi har valt creative commons, ett öppet och hjärtligt sätt att låna ut våra bilder.

Creative Commons är en ideell organisation, här arbeter man frivilligt för man...
Läs mer

1 Comment

  • Finns olika bud pa hur mucket en ESTA ansokan kostar och pa vilken sida man skall ga in pa. Jag har bekanta som betalat over 500 kronor for ESTA ar det korrekt. Tack och ha en bra dag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *